Jde o další dějství skandálu, který otřásá albánskou politickou scénou a v němž se objevila nařčení z vraždy i obvinění z křivé výpovědi. Podle Reuters jde o test pro vládu v čele se socialisty, jak si ve snaze přiblížit se Evropské unii vede při uplatňování zásad právního státu.

Policie zadržela dva příslušníky tiranské pobočky Interpolu kvůli podezření, že se snažili ututlat dvě žádosti Belgie o předání poslance Marka Frrokua z křesťansko-demokratické strany. "Neměl jsem kapacitu, abych tomuto zabránil," řekl albánský policejní prezident Artan Didi, který na sebe vzal odpovědnost za pokus o zatajení belgického zatykače a rezignoval.

Vyšetřovatelé odmítli poskytnout příslušné parlamentní komisi podrobnosti ze zatykače, nicméně podle jeho kopie, k níž se dostali novináři, belgická justice Frrokua stíhá kvůli úkladné vraždě. Belgický soud ho už dříve poslal na deset let do vězení za vraždu z konce 90. let. Frroku, který je už nyní v domácím vězení kvůli šíření nepravdivého obvinění předsedy parlamentu z vraždy, popírá, že by udělal cokoli nezákonného.

"Mark Frroku nikoho nezabil, nedomluvil se s nikým na povrchu zemském na tom, aby někoho zabil," hájil se v parlamentu Frroku. "Ať belgické úřady prokážou, že jsem tehdy (v době vraždy) byl v Belgii. Byl jsem v Albánii," tvrdí.