Tragédie se stala 24. února v uherskobrodské restauraci Družba, kde třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak i sebe. Policie čelila kritice kvůli tomu, že údajně proti střelci zasáhla příliš pozdě. Zásahem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Její vyšetřování ale potrvá déle. Výsledky by mohly být známé zhruba v řádu měsíců.

Interní šetření policie se zabývalo tím, zda byl při zásahu dodržen zákon o policii a zda se postupovalo v souladu s vnitřními předpisy. "Důležité je, že policie na místě zákroku neselhala," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Podle výsledků šetření správně postupovala dvoučlenná hlídka, která na místo přijela jako první ve 12:47 a snažila se proti střelci zakročit. Z místa se ale musela stáhnout, aby neohrozila lidi uvnitř restaurace. "Neměli možnost úkrytu za nějakou pevnou překážkou," uvedla Hýbnerová. Dále byla situace komplikovaná v tom, že nevěděli, kolik pachatelů je na místě, nebo zda nejde o teroristický útok.

Ve 12:53 na místo dorazili vedoucí policejního oddělení, jeho zástupci a další posily. Vedoucí následně informoval operačního důstojníka o plánu provést zákrok. Operační důstojník toto rozhodnutí zpochybnil a převzal rozhodovací pravomoc, přestože k tomu nebyl oprávněn. "Vedoucí to nerespektoval a nadále se připravoval na zákrok," řekla Hýbnerová.

Podle Tuhého se v této době na místě incidentu nedělo nic mimořádného a rozhodnutí operačního důstojníka nezmařilo průběh navazujícího zákroku. "Bezprostřední pochybení tam nenastalo. My tam vidíme problém v komunikaci a do budoucna je to pro nás signál, že musíme především vycházet z informací z místa od velitele a neměl by do toho operační důstojník takovým způsobem vstupovat," vysvětlil Tuhý.

Zákrok byl zahájen ve 13:00. V tu dobu se ale policii ozval pachatel s tím, že má pět živých rukojmí. Proto byl zákrok zastaven a začalo vyjednávání, při kterém policie s pachatelem pětkrát hovořila. Poté se vyjednavač snažil pachatele ještě desetkrát neúspěšně kontaktovat. O hodinu a čtvrt hodiny později vyjednavač konstatoval, že vyjednávání nikam nevede. Ve 13:58 přijela zásahová jednotka, která 22 minut poté vnikla do restaurace. Tam bylo osm obětí a střelec, který spáchal sebevraždu.

Podle interního šetření byly naopak správné ostatní postupy při zásahu. Správné bylo vyjednávání se střelcem, přesun zásahové jednotky autem, a nikoliv vrtulníkem, i postup velitele zásahu. Policie čelila kritice kvůli tomu, že se nepokusila osvobodit lidi uvnitř restaurace, v té době se ale ještě vyjednávalo a nebyly známy podrobnější informace z restaurace.

Policie byla také kritizována za to, že se nepokusila osvobodit muže, který se před střelcem schovával na toaletě. Podle šetření to ale nebylo možné, jelikož bylo velké riziko, že by se osvobození nepovedlo bez dalších obětí. Navíc měl pachatel ze svého úkrytu výhled na dveře, za nimiž se v místnosti muž schovával. "Je naprosto nemožné vejít nepozorovaně do těchto prostor," dodala Hýbnerová.

Výsledky interního šetření nyní obdrží krajské ředitelství policie ve Zlínském kraji. Jeho vedení by pak podle Tuhého mělo rozhodnout o případném trestu pro operačního důstojníka či změnách na operačním středisku. Ředitel zlínské policie Jaromír Tkadleček se k výsledkům šetření vyjádří, až se s nimi seznámí. "Dosud nám nebyly doručeny," uvedl zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš.