Obžalovaný si peníze půjčoval od poloviny roku 2010 do poloviny roku 2011. Seznam věřitelů byl tak dlouhý, že jej státní zástupce dnes četl téměř hodinu a půl. "Obžalovaný si pod záminkou zhodnocení půjčoval vysoké částky, ačkoliv věděl, že svým závazkům nemůže dostát," podotkl žalobce Lev Novák. "V celkem 107 případech si půjčil různé částky a svým jednáním tak způsobil celkovou škodu ve výši 14,7 milionu korun," uvedl Novák.

Částky, které lidé Kouřilovi ke zhodnocení svěřovali, se pohybovaly podle obžaloby od desítek až po stovky tisíc korun. V seznamu byli také věřitelé, kteří muži dali 750.000 korun ale i více než milion korun. Obžalovaný jim prý sliboval až stoprocentní zhodnocení. "Cítím se vinen, ale ne v takovém rozsahu. Jsou tam ale opravdu lidé, které jsem připravil o finance," uvedl u soudu Kouřil.

Muž před soudem vypověděl, že se na něj obrátili lidé, zda by nedokázal zhodnotit jejich peníze. V té době prý nebyl schopen splácet pohledávky, které měl u bank. "Jak zhodnotit peníze jsem nevěděl, ale napadlo mne, že bych si je půjčil. Ze svých peněz jsem jim potom posílal deset procent zhodnocení. Když viděli, že to funguje, říkali to dál a tak se to rozjelo," uvedl Kouřil.

Věřitelé mu prý půjčovali částky do výše až 200.000 korun, milionové částky popřel. Půjčenými penězi kryl další závazky a systém prý fungoval do května 2011, kdy se pokusil o sebevraždu. "Neměl jsem možnost jejich peníze nijak zhodnotit, použil jsem je na splátky svých úvěrů. Lidé pak sháněli další a další lidi, udělal jsem si síť tipařů, kteří z toho dostávali provize," doplnil Kouřil. Tvrdí, že většinu poškozených vůbec nezná.

Podobný případ řešil olomoucký soud před čtyřmi lety, kdy za rozsáhlé podvody potrestal Antonína Šanovce šesti lety vězení. Trest mu poté soud na základě jeho dovolání zmírnil na pět let. Muž byl shodou okolností rovněž ze Zábřehu. Podle obžaloby připravil o několik milionů korun své věřitele v Zábřehu i na jiných místech země.