Hrozba bombou loni v listopadu ve Zlínském kraji zavřela 15 škol. Policie poté pachatele dopadla, stejně jako muže, který v polovině března telefonátem vyhrožoval výbuchem v obchodním centru uprostřed Zlína. "Pachateli přečinu šíření poplašné zprávy hrozí až dvouletý trest za mřížemi. Nelze vyloučit, že se v případě prozatím anonymního pisatele jedná o opakované jednání. Tehdy by mohl za zdmi některé z věznic strávit až pět let," sdělila dnes ČTK mluvčí. Pokud by anonym svou hrozbou způsobil škodu velkého rozsahu, může jít do vězení až na osm let, dodala.

E-mail s tvrzením, že v základní škole v Kvítkové ulici je uložena trhavina, dostala její ředitelka v neděli odpoledne. Událost ředitelka nahlásila policii dnes. "Neznámý pisatel nespecifikoval, kdy přesně bude trhavina explodovat," podotkla Kozumplíková. Školáci byli převezeni do jiné školy a policisté školní budovu i okolí zkontrolovali. "Prohlídka školy byla ukončena čtvrt hodiny po poledni s negativním výsledkem," podotkla Kozumplíková.

Policii se však již v poslední době daří anonymní pachatele dopadnout. Kvůli výhrůžkám výbuchem v obchodním centru zadržela šestatřicetiletého muže z Karlovarska, který dlouhodobě pobývá na Zlínsku, muž se při výslechu přiznal. Za podzimními e-mailovými výhružkami školám stál student informačních technologií z Českobudějovicka, který anonymy posílal také různým významným osobám či institucím v celém Česku. Výhrůžky posílal od září, zastavily se kvůli němu například vlaky v celé zemi, hrozil střelbou uvnitř České televize. Mladíka zadržela na začátku března zásahová jednotka, ke svým činům se přiznal.