Stalo se tak den poté, co policie sdělila, že odhalila "zločinecké organizace", které podle všeho neplacením daní způsobily státu škodu ve výši přinejmenším šesti miliard realů (téměř 47 miliard korun). Ztráta prý ale může být daleko vyšší - až 19 miliard realů.

Nejmenovaný mluvčí federální policie dnes podle AP informoval, že je vyšetřováno přes pět desítek průmyslových, finančních a zemědělských společností. Jsou podezřelé z uplácení pracovníků daňového apelačního soudu s cílem zrušit nebo snížit penále za nezaplacené daně.

Mluvčí chtěl zůstat v anonymitě, protože neměl oficiální povolení o aféře hovořit. Proto také ani konkrétně nejmenoval žádnou ze společností, kterých se aféra týká.

V prohlášení vydaném policií se uvádí, že vyšetřování začalo už v roce 2013. V jeho průběhu se zjistilo, že pracovníci daňového apelačního soudu při ministerstvu financí sháněli v Brasílii, v Sao Paulu a v dalších velkých městech prostřednictvím konzultantských a právních firem společnosti, které by měly zájem o "usnadnění" svých daňových řízení.