Navržená otázka referenda měla zjistit názor lidí na vedení tranzitní a nákladní dopravy v koridoru od místní části Vladivostok okolo nádraží k Vrchovinám. Zároveň se lidé měli vyjádřit k myšlence jižního obchvatu ve trase Spy-Vladivostok-Osma-Nahořany namísto připravované přeložky silnice I/14.

Navrhovatelé referenda rozhodnutí soudu uvítali. "Přeložka by znamenala urbanistické znehodnocení a rozdělení města dopravním koridorem na dvě části. Naopak obchvat by kamionovou dopravu svedl mimo město k budoucímu dálničnímu přivaděči k D11," řekl ČTK člen petičního výboru Václav Zilvar. Pokud se radnice k variantě obchvatu nepřikloní, budou odpůrci přeložky o referendum usilovat. "Nic není ztraceno, práce na novém územním plánu města dosud zdaleka neskončily," řekl Zilvar. Návrh referenda podepsalo asi 1600 lidí.

Podle starosty Petra Hableho (Volba pro Nové Město) je přeložka již zanesena ve vyšších územních plánech, což město musí v tuto chvíli respektovat. "Otázka referenda je také těžko jednoznačně zodpověditelná, je položena nejasně," řekl ČTK starosta. Radnice ve věci konání referenda podle něj bude respektovat rozhodnutí krajského soudu, stejně tak bude respektovat i výsledek případného plebiscitu.

Radnice dospěla k závěru, že navržená otázka nespadá do samostatné působnosti obce, protože dopravní koridor je vymezen v krajských zásadách územního rozvoje. Podle NSS ale lidé o takové otázce hlasovat mohou. "Do samostatné působnosti spadají nejen otázky, o nichž obec sama rozhoduje, ale i otázky, k nimž se může vyjádřit, zúčastnit se projednávání a podobně," stojí v rozhodnutí NSS.

Pokud se otázka čte komplexně, je podle NSS patrné, že přípravný výbor nechce, aby si město přisvojovalo pravomoc kraje. Pouze má zavázat politickou reprezentaci k prosazování určitého postoje ke stavbě. Otázka je podle soudu také dostatečně srozumitelná a určitá, i když nestanovuje konkrétní kroky konkrétních orgánů města.

NSS teoreticky mohl referendum sám vyhlásit, ale neudělal to. Spor vrátil ke krajskému soudu. Ze spisu totiž není jasné, v jaké fázi se nachází příprava či realizace stavby, což je podstatné pro úvahu, zda má hlasování vůbec ještě smysl. Krajský soud musí řešit také termín. Přípravný výbor původně chtěl referendum společně s komunálními volbami, případně s nejbližšími parlamentními volbami.

Referendum by se mělo konat do 90 dnů od vyhlášení. Může se však podle NSS uskutečnit i později, pokud bude jasné, že vzdálenější termín neohrozí účel hlasování.

Jan Tomandl ry dr