Pětapadesátiletý Kim Ki-čong je podle tiskových agentur rázným zastáncem sjednocení obou znepřátelených zemí na Korejském poloostrově a Spojené státy považuje za hlavní překážku na cestě k tomuto cíli. V minulosti mnohokrát navštívil KLDR, například v letech 2006 až 2007 nejméně šestkrát. Většina Korejců přitom za celý svůj život hranici směrem na sever nikdy nepřekročí.

"Vyšetřujeme, zda existuje nějaké spojení mezi návštěvami podezřelého v Severní Koreji a zločinem spáchaným na americkém velvyslanci," řekl dnes médiím šéf policie pro oblast centrálního Soulu.

Kim dnes podle agentury Reuters jakékoli spojení se Severní Koreou odmítl a označil jej za nesmyslné. Novinářům během cesty z policejní stanice k soudu řekl, že v KLDR nikdy nebyl.

Zatímco jihokorejští představitelé útok rázně odsoudili, Pchjongjang jej nazval "zaslouženým trestem" pro "americké válečné štváče". Obě Koreje jsou dlouhodobě oficiálně ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950 až 1953 skončil pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové dohody.

Vedle možného obvinění z vraždy může být Kim podle policie obviněn i z útoku na zahraničního velvyslance. Policie dnes prohledala Kimovo bydliště a pátrala po případných důkazech jeho napojení na komunistický režim KLDR či sympatiích k němu.

Dvaačtyřicetiletý velvyslanec Mark Lippert, který odnesl útok kuchyňským nožem jedenácticentimetrovou jizvou na pravé tváři a probodnutím levé ruky, se zotavuje v soulské nemocnici. Chirurgové mu poranění sešili 80 stehy. Podle lékařů by měl zůstat hospitalizován nejméně do příštího týdne. Zranění ruky, které poškodilo jeden z nervů, může mít dlouhodobější následky a rekonvalescence může trvat až půl roku. Sám diplomat na Twitteru napsal, že se cítí dobře.

Útok se odehrál během konference o možném sjednocení obou Korejí, které jsou rozděleny od skončení druhé světové války. Kim je podle médií členem organizace, která fórum pořádala.

Korea dnes zpřísnila bezpečnostní opatření při ochraně zahraničních zastupitelských úřadů včetně americké ambasády. Lippert byl v okamžiku útoku doprovázen svým tělesným strážcem a na blízku byli rovněž policisté.