Indický ministr vnitra Rádžnát Singh dnes podle agentury AP prohlásil, že jeho vláda hodlá proti BBC zasáhnout. Konkrétnější ale nebyl, řekl jen, že "otevřené jsou všechny možnosti".

Policie v Dillí ve svém prohlášení vyjádřila obavu, že dokument "vytvoří ovzduší napětí a strachu u žen ve společnosti". Podle ní zákaz dokumentu byl nezbytný "v zájmu spravedlnosti a udržování veřejného pořádku".

Indické úřady reagovaly zákazem na rostoucí rozhořčení indické veřejnosti nad výňatky ze snímku, které v předstihu postupně zveřejňovaly sdělovací prostředky. Řada aktivistů opatření uvítala, jiní ale kritizují zákaz s tím, že poznámky odsouzeného jen nastavuje zrcadlo indické společnosti v její hluboké neúctě k ženám.

Dokument britské režisérky Leslee Udwinové pod názvem India's Daughter (Dcera Indie) měl čtvrtý kanál BBC odvysílat v neděli večer u příležitosti Mezinárodního dne žen. Nakonec to ale učinil v předstihu již ve středu "vzhledem k velkému zájmu", aby "umožnil divákům vidět tento neuvěřitelně silný dokument při nejbližší příležitosti".

Kromě Británie se v neděli měl dokument vysílat mimo jiné v Indii, Dánsku či Švédsku

V snímku je dán prostor Mukešovi Singhovi, jednomu z šestice pachatelů, který nyní čeká ve vězeňské cele na výkon trestu smrti. Bez výčitek svědomí smrt mladé ženy označuje za "nehodu" způsobenou tím, že byla v noci venku. "Slušná holka se nebude toulat v devět hodin v noci," tvrdil. Ženy podle něj nesou daleko větší odpovědnost za to, že jsou znásilněny, než pachatelé.

Jeho oběť, třiadvacetiletá studentka fyzioterapie, podlehla hrůzným zraněním dva týdny poté, co byla napadena šesticí mužů, když jela se svým přítelem domů z kina. Čin tehdy otřásl indickou společností, vyvolal celonárodní protesty a diskusi o zacházení s ženami v Indii. Rozhodné odsouzení vyvolal i v zahraničí.

Z šestice pachatelů byli čtyři odsouzeni k smrti oběšením. Pátý spáchal před rozsudkem v cele sebevraždu a šestý byl odsouzen jen na tři roky, protože v době činu byl nezletilý.