"Jde o hraniční případ mezi pokusem vraždy a ublížením na zdraví. V pochybnostech bylo třeba zvolit variantu pro obžalovaného Kóru příznivější," vysvětlil předseda senátu Martin Zelenka.

Se sedmatřicetiletou ženou se Kóra seznámil na kolínském nádraží, kde jí nabídl ubytování ve volně přístupném drážním domku v nedaleké Velimi. Ke společnému bydlení přizval i svého známého Temníka. Loni 8. února se opilý Kóra se svými společníky pohádal kvůli nákupu alkoholu a na ženu zaútočil dřevěnou násadou od vidlí. Nejméně dvakrát ji velkou silou udeřil do hlavy, čímž jí mimo jiné způsobil zlomeninu lebky a pohmoždění mozku.

"Chtěl jsem ji uhodit, ale na hlavu jsem nemířil. Lituju toho," řekl dnes soudcům šestačtyřicetiletý Kóra. Ženu prý chtěl umlčet, protože křičela.

Temník pak Kórovi pomohl přemístit tělo do postele, ženě setřel krev z obličeje a postaral se o spálení jejích zakrvácených šatů. "Přestože její závažný zdravotní stav byl patrný, zanechal poškozenou na lůžku, kde zemřela," podotkl soudce. Prvoinstanční soud Temníka původně potrestal úhrnným čtyřletým trestem i za to, že se umírající ženu pokusil znásilnit. "Musíme vycházet z toho, že pohlavní styk realizoval na mrtvole, a z tohoto hlediska o znásilnění jít nemůže," dodal Zelenka.

Tělo bylo v domku nalezeno až o dva měsíce později. Oba muži se k činu následně přiznali.