Jirát hovořil s přestávkami několik hodin, soudce Robert Pacovský jednání kolem 13:30 přerušil. Jirát zatím stihl popsat stavební zakázky, na řadu přijdou tendry ve zdravotnictví. Obchodní soutěže podle něj provázela korupce. K návrhům na tresty se nechtěl vyjádřit. Po jeho řeči budou následovat promluvy advokátů a obžalovaných.

Rath se jednání neúčastnil, Jirátovu závěrečnou řeč ale sledoval v lavicích pro veřejnost Rathův advokát Roman Jelínek. Přišla se podívat také Novanská. Zbylí obžalovaní dorazili se svými advokáty. Manželé Kottovi, které Jirát označuje jako organizátory trestné činnosti, se k závěru hlavního líčení nechtěli blíže vyjadřovat, stejně jako ostatní.

"Nic bych neměnil," popsal Jirát v úvodu svou obžalobu. U některých skutků jsou podle něj důkazy ještě silnější, než byly na začátku. Několikrát zmínil výpověď podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, která se jako jediná přiznala ke korupci, a žalobce pro ni žádá pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. O uznání pozice rozhodne až soud při verdiktu. Podle Jiráta doplnila a upřesnila některé důkazy vyplývající například z odposlechů.

Kott se s partnerkou Pancovou, se kterou se loni oženil, podle Jiráta často setkávali ve své společné domácnosti v domě v Rudné u Prahy s Rathem a probírali veškeré "pro ně zajímavé investiční akce nemocnic". "Nastavili systém, kterým soustavně ovlivňovali průběh veřejných zakázek, koordinovali a řídili trestnou činnost se souhlasem Ratha a o všem ho informovali," dodal. Sloužil jim k tomu prý plán rozvoje středočeských nemocnic, které podle Jiráta sice byly dlouhodobě zanedbané, obžalovaní ale údajně zneužili svých informací.

Jirát v obžalobě tvrdí, že se zakázky po předchozí domluvě s Rathem "ušily na míru" předem vybrané firmě za úplatek. Ostatní společnosti dělaly v soutěžích o zakázky "křoví", aby vše vypadalo navenek v pořádku.

Soudce Pacovský rozdělil hlavní líčení do dvou větví kvůli zdravotním a jiným problémům některých obžalovaných a advokátů. Do dnešní části kauzy kromě Kottové a Kotta patří také manažeři Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Jejich firma se podílela na stavební zakázce, kterou údajně provázela korupce. Závěrečnou řeč v následujících dnech čeká i Salačovou.

Jednání v části s bývalým hejtmanem Rathem a Novanskou ze společnosti ML Compet, která podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, chystá soud nejdříve na duben.

Jirát v obžalobě viní 11 lidí z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Obchodní soutěže se týkaly modernizace nemocnic a opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici, kde Rath bydlí a působí jako lékař.

Rath podle Jiráta věděl o machinacích a údajně bral úplatky. Hrozí mu až 12 let vězení. Exposlanec obžalobu odmítá, protože podle něj nebylo možné tendry ovlivnit vzhledem k tomu, že prý byly pod vícenásobnou kontrolou.

Ratha zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Případ projednává Krajský soud v Praze od srpna téhož roku.