Palestina chce dosáhnout potrestání údajných zločinů Izraele během loňské letní války, která si vyžádala životy 2200 Palestinců. Na izraelské straně zahynulo 73 lidí, většinou vojáků.

Prokurátor ICC zahájil již v polovině ledna předběžné vyšetřování, jehož cílem je zjistit, zda existují důvody pro zahájení vyšetřování údajných válečných zločinů Izraele na palestinských územích. Palestinci podle AFP tvrdí, že již shromáždili potřebné důkazy, a spoléhají také na výsledky vyšetřování OSN ohledně války v Gaze. Ty jsou očekávány koncem března.

Haagský soud bude moci od začátku dubna vykonávat svou jurisdikci týkající se válečných zločinů nad kýmkoli na palestinských územích. Přičlenění k Mezinárodnímu trestnímu soudu je součástí širší diplomatické strategie Palestinců. Svým tlakem chtějí donutit Izraelce, aby se stáhli z okupovaných území a aby souhlasili s existencí palestinského státu.

Izraelská vláda reagovala na lednovou palestinskou žádost o přičlenění k ICC zmrazením měsíčního převodu daní vybíraných pro palestinskou samosprávu.

ICC je první stálý trestní soud s celosvětovou působností, který stíhá jednotlivce za zločiny proti lidskosti, genocidu a válečné zločiny. Vznikl v roce 2002, sídlo má v nizozemském Haagu. Palestina se stane 123. státem, který pod něj spadá. Česká republika dohodu o ICC ratifikovala 8. července 2009 podpisem prezidenta Václava Klause, podepsala ji ale již v dubnu 1999. Za otálení s ratifikací kritizovalo Českou republiku i Parlamentní shromáždění Rady Evropy.