Podle soudců je neústavní ta část volebního zákona, která hovoří o rozdělení volebních okrsků.

Egypt je bez řádně zvoleného parlamentu od června 2012, kdy soud demokraticky zvolenou sněmovnu rozpustil. Noví poslanci měli vzejít z hlasování, které se mělo v několika fázích odehrát od března do května. První kolo je naplánováno na 22. a 23. března, není ale jasné, zda se za současných okolností uskuteční.

Prezident Abdal Fattáh Sísí krátce po vynesení rozsudku nařídil vládě, aby přijala nejpozději do jednoho měsíce všechny potřebné změny zákona, a vyhověla tak soudu. Volební komise bez dalších podrobností oznámila, že pracuje na novém časovém harmonogramu voleb. Nepotvrdila ale, zda se datum voleb bude posouvat.

Parlamentní volby jsou posledním krokem v politickém procesu, který ohlásila armáda v červenci 2013 po sesazení prvního demokraticky zvoleného egyptského prezidenta, islamisty Muhammada Mursího, a po masových protestech proti jeho vládě. Na svržení Mursího se podílel i nynější egyptský prezident Sísí.

Egyptský parlament má podle zákona 540 členů. Volební systém je velmi komplikovaný a volby probíhají v několika fázích. Z celkového počtu je 420 poslanců voleno podle poměrného systému a 120 v jednomandátových obvodech.