Kvůli ničení hotelového vybavení policisté vyjeli do Prahy 1, 2 a 8. "(Studenti) poměrně hlučně a svérázně se bavili, přičemž například nastříkali pepřový sprej do klimatizace, v jednom případě mělo dojít i k poškození dveří, zárubní," uvedl Hulan. Protože ale byla veškerá škoda uhrazena, nikdo z hoteliérů nepodal žádné trestní oznámení.

V hotelu v Praze 2 ve středu večer policisté pověřovali policisté i podezření, že jsou studenti ozbrojeni. Podle mluvčího se to ale neprokázalo. "Ukázalo se, že jsou to airsoftové 'hračky'," doplnil Hulan. Při prošetřování události ale policisté přišli na to, že jeden mladík přicestoval z Dánska na cizí pas. Policistům to prý odůvodnil tím, že si nechtěl nechat ujít zábavu s kamarády v Česku, ale neměl potřebný cestovní doklad, proto použit pas svého bratra, který je v současné době ve vězení v Dánsku. "Případ byl předán cizinecké policie pro porušení pobytového zákona a ve správním řízení mu hrozí až dvouletý zákaz pobytu v ČR," doplnil mluvčí.

Do Prahy by mělo v těchto týdnech ve třech vlnách dorazit 3000 studentů z Dánska, Švédska a Norska. Loni přijelo až 10.000 Dánů a Švédů. Potíže způsobili například v hotelu City Centre, kde měli švédští studenti pronajatý pokoj. Požár, který způsobil nedopalek cigarety, tehdy napáchal škodu za milion korun. Výtržnosti studentů ze severu Evropy v podobě ničení hotelového vybavení řešili policisté i před dvěma lety, kdy přijeli do Prahy poprvé. Po těchto zkušenostech si pražští policisté pozvali kolegy z Dánska, kteří mají na starost vyjednávání s krajany. Loni přijeli čtyři dánští policisté, letos tři.

Podle Českého rozhlasu je dánští studenti velmi rádi vidí. "Je to, jako když jste mimo Česko a potkáte Čecha, bude to jako byste byli přátelé. Oni to vůči nám cítí podobě," řekla rozhlasu dánská policistka Katja.