Loni zaznamenali hasiči 963 požárů, škody dosáhly téměř 102 milionů korun. "Ve srovnání s rokem 2013 se počet požárů zvýšil o 49 událostí. Počet úmrtí klesl o jednu usmrcenou osobu při požáru, naopak počet zraněných se oproti roku 2013 zvýšil o jednu osobu," uvedla mluvčí hasičů. Tragický konec měl například požár, který zachvátil v dubnu hospodářské stavení ve Štítech na Šumpersku, zemřeli při něm dva muži. Další žena zemřela například v červenci při požáru domu v Jezernici na Přerovsku, v prosinci zemřel další člověk při požáru chatky v Olomouci.

Nejčastější příčinou vzniku požáru jsou technické závady, loni stály za 155 požáry. Druhou nejčastější příčinou je nedbalost a neopatrnost dospělých, která zavinila 153 požárů. "Třetí místo patří úmyslně založeným požárům. Loni jich bylo do statistik zapsáno celkem 123," doplnila mluvčí hasičů. V porovnání s předchozím rokem počet úmyslných požárů vzrostl. V roce 2013 jich bylo do statistik zapsáno 104.

Loni hasiči v Olomouckém kraji likvidovali 16 požárů se škodou přes jeden milion korun. Mezi největší patřil květnový požár rekreačního střediska v Dětřichově na Jesenicku, kde škoda podle Hacsikové dosáhla 17 milionů korun. "Příčinu se nepodařilo jednoznačně stanovit, požár byl uzavřen s verzemi nedbalostní jednání a úmyslné zapálení," uvedla mluvčí. Škodu 14 milionů korun způsobil loni v únoru požár autoservisu v Olomouci, příčina byla tehdy stanovena jako zanedbání bezpečnostních předpisů. Škodu 4,5 milionu korun způsobil červencový požár bytového domu v Lipníku nad Bečvou. Podle vyšetřovatelů bylo příčinou jeho vzniku kouření.

Hasiči podle statistik loni při požárech bezprostředně zachránili 15 lidí a 87 jich evakuovali z ohrožených prostor.