Jednatřicetiletý muž žil ve společné domácnosti se čtyřiadvacetiletou spoluobviněnou. Obývali rodinný dům na na Frýdecko-Místecku. V jeho sklepě si muž vybudoval ateliér, kde tvořil své obrazy. "Víme o několika lidech, kteří si jeho díla dokonce koupili," řekl Válek. Ve stejných prostorách ale časem začal i s partnerkou vyrábět padělky českých bankovek v hodnotách 2000, 1000 a 500 korun. Nejčastěji šlo o tisícikoruny. Celkem vyrobili 132 padělků.

Společně také několik desítek falešných bankovek uvedli do oběhu. Později se k nim přidala dvaatřicetiletá žena, která byla v minulosti několikrát odsouzena za podvod. Dali jí několik padělků, které pak dál udávala. Nechávala si vždy polovinu ze získaných peněz.

Bankovky dvojice vyráběla od loňského září do ledna. Policisté muže a jeho partnerku zadrželi 16. ledna v Olomouci, když se pokoušeli padělky platit. Později obvinili i jejich spolupracovnici. Všichni se přiznali, peníze potřebovali na zaplacení dluhů a také pro svou potřebu.

Padělky tiskli na obyčejný papír. Využívali k tomu barevnou tiskárnu. Ručně je pak dobarvovali a nanášeli na ně i speciální lak, který vytvářel dojem opotřebovanosti. Ochranný proužek na ně lepili ručně. Podle policie jde o padělky čtvrté kategorie, tedy spíše nevydařené. "Některé byly kvalitnější, jiné méně," řekl Válek.

Přesto ale byli při jejich udávání poměrně úspěšní. "Platili jimi totiž především ve večerních hodinách, kdy už v podnicích bylo šero. Obsluha neviděla dobře a bankovky byly snadněji udatelné," vysvětlil Válek.