Novináře a politického aktivistu Moisése Sanchéze Cereza, který v deníku La Unión informoval veřejnost o zkorumpovaných úřednících a násilí v regionu, unesli neznámí ozbrojenci z jeho domu 2. ledna. Podle státního zástupce se k únosu a vraždě přiznal bývalý policista, dalších pět osob mu při tom údajně pomáhalo. Čin si prý ale objednal Omar Cruz, starosta města Medellín de Bravo. Podle Sanchézovy rodiny starosta novináři v minulosti už několikrát hrozil fyzickou likvidací.

Cruz požívá jako starosta města v Mexiku politickou imunitu. Státní zástupce se prý ale chystá požádat úřady o jeho vydání.

Stát Veracruz na karibském pobřeží patří podle Mexické národní komise pro lidská práva k nejnebezpečnějším v zemi. Od roku 2000 tam bylo zavražděno už 15 novinářů, pět dalších se pohřešuje.

Místní média srovnávají Sanchézův případ s kauzou 43 unesených studentů, která několik měsíců otřásá mexickou společností. Mladíci zmizeli 26. září ve městě Iguala ve státě Guerrero. Jejich smrt si údajně rovněž objednal místní starosta José Luis Abarca a zločineckému gangu je předala přímo policie.

Zmizení studentů vyvolalo v zemi řadu protestů. Další z nich se konal právě dnes. V metropoli Mexiku se sešli kromě zhruba 13.000 občanů nespokojených s údajně zkorumpovanými a do organizovaného zločinu zapletenými úřady i rodinní příslušníci studentů. Protestující požadovali větší úsilí při vyšetřování případu. Dosud se podařilo identifikovat tělo pouze jednoho z unesených. Příbuzní 42 dalších stále doufají, že jsou jejich blízcí na živu.

Od roku 2007 v Mexiku podlehlo násilí spojenému s činností zločineckých gangů a drogových kartelů více než 100.000 lidí.