"Nebral vůbec žádný ohled na to, zda dojde k nějakému střetu. Jeho jízdu bych nazvala ruskou ruletou... Může děkovat šťastné náhodě, že nezpůsobil závažné následky," uvedla předsedkyně soudního senátu Eva Brázdilová. Ondrouchovi zároveň uložila povinnost nahradit zúčastněným pojišťovnám a pražskému dopravnímu podniku, kterému mladík poškodil tramvaj, celkem 440.000 korun.

Incident se stal 12. února 2014 kolem poledne. Ondrouch jedoucí v kradeném volkswagenu s falešnou registrační značkou začal před policisty ujíždět v ulici 5. května přes Nusle, Vyšehradskou ulici a Rašínovo nábřeží na Karlovo náměstí. Podle rozsudku v hustém provozu najížděl na přechodech do lidí, vytlačoval ostatní vozy, málem srazil ženu nastupující na Albertově do tramvaje a objel první policejní zátaras.

Na Karlově náměstí pak podle soudkyně zkusil najet na tramvajový ostrůvek plný cestujících, což se mu díky vysokému obrubníku nepodařilo. Vzápětí prudce vrazil do dalšího zátarasu z policejního auta a zranil při tom dva policisty, kteří ve voze seděli. Poté z volkswagenu za jízdy vyskočil a začal utíkat. Neovládané vozidlo narazilo do druhého policejního auta, čímž byl zraněn třetí policista.

Nezaměstnaný šestadvacetiletý Ondrouch se k ujíždění před policií přiznal, odmítl ale tvrzení obžaloby, podle které se řítil ulicemi metropole rychlostí až 150 kilometrů za hodinu. Soud ve výroku rozsudku výši rychlosti zmírnil na 110 kilometrů za hodinu, podle Brázdilové to ale nehraje roli. I taková rychlost má totiž pro chodce při střetu s autem fatální následky.

Mladík z Hané zdůraznil, že se v metropoli neorientuje. Ujížděl prý ze strachu, že mu policie zabaví řidičský průkaz. Předtím totiž při cestě z Olomouce ujel na D1 dálniční hlídce, která ho chtěla zastavit pro překročení povolené rychlosti.

Rozbor moči po nehodě prokázal, že Ondrouch měl v těle amfetamin. Muž u soudu připustil, že si večer před incidentem "dost možná" vzal pervitin. Drogy prý užívá "rekreačně".

Ondrouch měl konflikty se zákonem už v minulosti, kdy ho soudy potrestaly podmíněným trestem za podílnictví a tříletým vězením za vydírání a znásilnění. Protože nehodu na Karlově náměstí zavinil ve zkušební době podmíněného propuštění, bude si pravděpodobně muset vedle sedmiletého odnětí svobody odpykat i zbylých 1,5 roku z předchozího odsouzení. Státní zástupce Tomáš Saňa pro něj navrhoval vedle desetiletého zákazu řízení také desetiletý zákaz pobytu na území Prahy, na to však soud nepřistoupil.