V sobotu pyrotechnici v areálu řízeně odpálili poškozenou munici, která nebyla schopná převozu. "Další řízené výbuchy se zatím neplánují," podotkl Jaroš.

Policejní a vojenští specialisté pracovali nejdříve v lesích a na loukách v okolí obcí uvnitř oblasti, která je uzavřena páskami. Postupují od nejvzdálenějších míst na hranici stanoveného perimetru směrem dovnitř areálu. Munici, která nebude schopná převozu, pyrotechnici zlikvidují přímo v areálu, munici schopnou převozu uskladní na místě, kde bude připravena k pozdějšímu odvozu.

Areál byl po říjnovém výbuchu už připraven k odvozu munice, překazila to ale prosincová exploze. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek se přemístí do skladů v Květné na Svitavsku.

Asi 14 kilometrů dlouhý bezpečnostní okruh střeží armáda. Na místě je vždy kolem 200 vojáků. Dnes se mají vojáci vystřídat, na místě jsou vždy šest až osm dní.

Nadále se řeší možné odškodnění obyvatel okolních obcí, kteří museli být třikrát evakuováni, i tamních firem. Odškodnění fyzických osob bude řešit krajský úřad. Vedoucí poradců ministra obrany Bohuslav Dvořák, který byl pověřen evidováním škod, dnes ČTK řekl, že neexistuje žádný právní rámec, který by řešil plošné odškodnění obyvatel, kteří podle starostů utrpěli psychickou újmu. Doposud se taková věc nikdy neřešila, proto se bude muset hledat řešení odpovídající právu.

Starostové obcí podle Dvořáka už obdrželi formuláře o materiálních škodách, které obyvatelé vyplní. Podobně to bude u firem, které by měly formuláře převzít na konci týdne. Odškodnění u právnických osob bude podle Dvořáka právně složitější, byla kvůli tomu také ustanovena meziresortní skupina.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a zbraní vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým policejního prezidia.