FBI ve svém oznámení podle agentury AP vůbec poprvé přímo obviňuje KLDR z počítačového útoku. Uvádí, že vyšetřovatelé zjistili podobnosti mezi prostředky použitými při útoku na Sony a předchozími hackerskými útoky připisovanými Severní Koreji.

Hackeři předtím ve své zprávě, citované televizí CNN, ocenili rozhodnutí společnosti filmovou parodii pojednávající o atentátu na hlavu komunistické KLDR nepředat do distribuce. "Bylo velmi moudré, že jste se rozhodli zrušit promítání The Interview. Zaručujeme bezpečnost vašich dat, pokud nebudete dělat další problémy," sdělují podle CNN hackeři.

Agentura Reuters už ve čtvrtek uvedla, že američtí vyšetřovatelé prokázali, že za útokem na servery Sony Pictures stojí Severní Korea. Dnes dodala, že nejmenovaný činitel poukázal na možné spojení s Čínou, a to buď ve formě spolupráce s čínskými hackery, anebo využitím čínských serverů k zamaskování původce.

Čínská ambasáda na tuto informaci záhy reagovala prohlášením, že Čína nepodporuje ilegální počítačové akce spáchané na čínském území. Zároveň vyzvala Spojené státy, aby se podělily o důkazy týkající se útoku na velké hollywoodské studio.

Barack Obama ale při dnešní bilanční tiskové konferenci mimo jiné poznamenal, že nic nenasvědčuje tomu, že by do útoku byla zapletena jiná země.

Událost vyvolala v USA velké pozdvižení, když filmové studio ve středu oznámilo, že uvedení snímku do kin zruší. Tím ale vyvolalo negativní reakci v uměleckých kruzích. Hollywoodští herci to kritizovali jako hrozbu pro svobodu projevu a označili to za vítězství hackerů.

Obama tento postup dnes přímo označil za chybu a poznamenal, že by byl býval rád, kdyby s ním představitelé společnosti před svým rozhodnutím mluvili. Slíbil také odvetné kroky, které ale neupřesnil.

List The Wall Street Journal pak informoval, že Spojené státy zvažují možnost vrátit Severní Koreu na seznam zemí, které podporují a financují terorismus.