"Je vysoce pravděpodobné, že dojde k překvalifikování směrem nahoru se sazbou od deseti do 18 let," řekl vrchní komisař policie v Libereckém kraji Martin Müller. Z množství zajištěného efedrinu by bylo možné vyrobit 10.200 dávek drogy a prodat je za 10,2 milionu korun.

Na případu pracovali frýdlantští kriminalisté osm měsíců. Sledování bylo velmi obtížné, neboť organizovaná skupina měla laboratoř na samotě, okolo byly pastviny a lesy. "Každé cizí vozidlo tam budilo podezření, policisté museli proto postupovat velmi kreativně," uvedl liberecký kriminalista Alan Broschinský.

Podle poznatků policie tam drogy skupina vařila jednou měsíčně. Hlavním organizátorem byl osmačtyřicetiletý muž, který by si měl odpykat za jinou trestnou činnost 5,5 roku vězení. Na samotu přivážel suroviny i Vietnamce ve věku 39 až 55 let, kteří drogu vařili. Na výrobu dohlížela osmatřicetiletá Češka. Protože byl hlavní organizátor v minulosti stíhán za neoprávněné ozbrojování, skupinu při vaření drogy zadržela zásahová skupina. Kam gang hotovou drogu distribuoval, zatím policie s ohledem na vyšetřování nesdělila.

Laboratoř byla ve sklepě zemědělské usedlosti. Aby tam kriminalisté mohli pracovat, museli zavolat na pomoc hasiče. "Pomohli nám s odvětráním prostor. Byly silně kontaminovány chemikáliemi, setrvání v nich, byť jen několik vteřin, bylo zdraví nebezpečné," uvedl Folprecht. Policie na místě policie objevila kolem dvaceti padesátilitrových barelů, které bylo plné chemikálií, takové množství Folprechta překvapilo. "Poprvé za 16 let práce u policie jsem viděl na jednom místě 50 kilogramů jódu," uvedl. Jako přísada by stačil k výrobě 36 kilogramů pervitinu. Ve sklepě bylo i 25 kilogramů červeného fosforu, to by stačilo pro 150 kilogramů pervitinu.

Policie v Libereckém kraji se letos více zaměřuje na drogovou kriminalitu, na jaře kvůli tomu vytvořila speciální Toxi tým. Kraj patří dlouho mezi regiony hodně zatížené drogovou kriminalitou. Je místem, odkud z Polska do Česka organizovaně proudí léky s pseudoefedrinem, jejichž volný prodej je v tuzemsku zakázaný. Z nich pak pachatelé vyrábějí pervitin a poté prodávají v Česku nebo převážejí do Německa. I drogová laboratoř z Bulovky, jež se nachází nedaleko hranic s Polskem, byla zřejmě zásobována léky ze sousední země.

Toxi tým letos odhalil 96 drogových případů, zajistil 14 varen pervitinu a deset pěstíren konopí. Obvinění z drogových deliktů si vyslechlo 140 lidí. Mezi letošní největší úspěchy patří i objevení pěstírny na Českolipsku, ve které bylo 2800 rostlin marihuany. Za rostliny v usušeném stavu by se dalo utržit až 54 milionů korun.