Pánek, dostal vyšší trest, údajně distribuoval jedovatý líh. Kramarčík z něj pak vyráběl alkohol, který dál prodával v Českém Těšíně. Oba tvrdí, že o nebezpečnosti lihu nevěděli. Kramarčík ale láhve s jedovatým obsahem prodával ještě v době, kdy už v Česku umírali první otrávení.

Podle soudu byl Pánek napojen na jednoho z bossů metanolové mafie Rudolfa Fiana, který žil na Karvinsku. Dokazují to telefonické kontakty. Pánek během celého vyšetřování a pak i během hlavního líčení využil svého práva a nevypovídal. I proto dostal vyšší trest. Naopak Kramarčík se přiznal a svou výpovědí komplice usvědčil.

Soud oba muže uznal vinným z obecného ohrožení. Tato právní kvalifikace se ale původně týkala jen Pánka. Kramarčík byl obžalován z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Za to mu hrozil nižší trest. Během procesu ale soud dospěl k názoru, že i druhého obžalovaného se týká přísnější právní kvalifikace. Soudce to zdůvodnil především tím, že závadný alkohol prodával ve svém obchodě ještě v době, kdy v Česku po otravách umírali lidé a stát prodej alkoholu omezoval.

Poslední láhve s otráveným alkoholem prodal dokonce 14. září 2012, tedy v den, kdy byla vyhlášen úplný zákaz prodeje alkoholických nápojů. "Obžalovaný ve své výpovědi připustil, že sledoval zprávy. Dokonce měl strach a začal likvidovat zásoby lihu. Již vyrobený alkohol ale dál prodával," řekl předseda senátu.

Podle rozsudku musí oba muži navíc pojišťovnám a poškozeným vyplatit víc jak milion korun. Pojišťovny peníze žádají jako náhradu za náklady spojené s léčeném otrávených. Další peníze mají dostat ti, co otravy přežili či příbuzní obětí. Některé nároky poškozených soudce ale snížil na polovinu. Vysvětlil to neodpovědností lidí, kteří alkohol nakoupili a konzumovali. "Věděli, že pochází z nelegálních zdrojů. Musí jim být dána jistá míra spoluodpovědnosti," řekl.

Rozsudek ještě není pravomocný. Pánek se na místě proti trestu odvolal. Kramarčík si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Stejně se rozhodla i státní zástupkyně.

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Zemřelo pět desítek lidí, poškozených je asi 140, mnozí mají těžké zdravotní následky. V aféře je několik desítek obžalovaných. Proces s hlavní zlínskou větví skončil v květnu, kdy údajní dva hlavní míchači otráveného alkoholu Rudolf Fian a Tomáš Křepela dostali doživotí. Další obžalovaní se dál zpovídají u soudů v celé republice.

dvc jpt