"V minulosti bývaly vražednou zbraní hlavně nože, případně pachatelé používali škrcení, polití kyselinou. V našem kraji až dosud platilo, že se tu nestřílí, to se ale letos změnilo," uvedl.

První z případů, který policie prověřovala jako možný pokus o vraždu, se stal na jaře v obci Slatina na severním Plzeňsku. Tehdy tam místní myslivec nejprve vystřelil z brokovnice po sousedovi a poté po policistech, kteří ho pronásledovali. Protože muž trpěl duševní poruchou, obviněn nebyl.

Další z případů se stal v červnu v Plzni. Třiapadesátiletý Vasil Šmíd zastřelil z legálně držené zbraně o dva roky mladšího správce domu. Soud Šmída před pár dny zatím nepravomocně poslal do vězení na 12 let.

Třetí kauza, jež je ze 7. listopadu z Chrástu na Plzeňsku, se zatím k soudu nedostala. Z vraždy byl ale už obviněn šestačtyřicetiletý muž, který podle policie legálně drženou zbraní zastřelil čtyřiašedesátiletého obchodníka ze starožitnostmi, střelbou zřejmě vyvrcholil spor obou mužů.

"Co se týká věku pachatelů, už několik let nebyl mezi vrahy v kraji mladistvý," uvedl Macák. Stejně tak se podle kriminalistů dlouho nestalo, že by útočil pachatel náhodně. Ke konfliktům, které vrcholí vraždou nebo pokusem o ni, dochází v naprosté většině u lidí, kteří mají mezi sebou osobní vztahy.

Počet vražd a pokusů o ně v regionu v posledních letech klesá. Zatímco za rok 2010 policie eviduje v této kategorii 13 skutků, z toho jeden dosud neobjasněný, v roce 2011 se zabývala osmi nejtěžšími zločiny, všechny objasnila. "V roce 2012 jich bylo šest, objasněnost je také stoprocentní, loni pak šlo o čtyři skutky, i zde máme plnou objasněnost," dodal Macák.