Kauza se týká veřejných zakázek ve stavebnictví u Vojenské ubytovací a stavební správy Praha. Tato organizace v době vypuknutí kauzy spadala pod ministerstvo obrany. Později ale byla zrušena a transformovala se do jiné organizace resortu.

ČTK dnes zjistila, že mezi obviněnými figurují zaměstnanci ministerstva i jiné osoby. "Nikdo z obviněných už na ministerstvu nepracuje," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Petr Medek. Resort podle něj vyčísluje škody, které mohly při manipulaci s tendry vzniknout. S největší pravděpodobností také bude ministerstvo škody vymáhat u soudu. "Vymáhat dluhy a chránit majetek státu nám ukládá zákon," naznačil Medek.

Policie ani pražské městské státní zastupitelství k případu zatím nechtějí zveřejňovat podrobnosti. "V tuto chvíli se k tomu nebudeme vyjadřovat, protože není rozhodnuto, jestli bude obžaloba podána. Státní zástupce zatím případ studuje," vysvětlila Zenklová.

Na kauzu před časem upozornil deník Mladá fronta Dnes, podle níž detektivové začali v roce 2011 stíhat někdejšího šéfa úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany Romana Hoštu. Ve funkci působil v době úřadování bývalého ministra obrany Martina Bartáka. Jeho podpis je údajně pod třemi tendry na renovace vojenských ubytoven a bytových domů v Chotusicích, Táboře a Kozlově.

Mezi další stíhané údajně patří tehdejší Hoštovi podřízení, kteří podle detektivů soutěže v letech 2008 až 2010 manipulovali. Policie také podle MfD stíhá podnikatele.

Hošta již dříve uvedl, že o okolnostech zakázek nevěděl a spojování aféry s ním je nesmyslné. Z funkce jej odvolal v roce 2010 tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra. Ten nechal udělat audit zakázek organizace, který upozornil na chyby při výběrových řízeních.

Při některých tendrech mohl být podle auditu porušen zákon, nebo mohly být zakázky částečně ovlivněny zvýhodněním některých firem. "Ministerstvo obrany na základě výsledků auditu z konce roku 2010 předalo konkrétní podněty policii, která zahájila vyšetřování," podotkl Medek.

Ministerstvo a armádu v minulosti trápily i další sporné zakázky, kterými se zabývala policie. Šlo třeba o nákupy letadel, obrněných nebo nákladních aut.