"Krajský soud v této věci rozhodnul. Do doby, než bude usnesení doručeno stranám ale nebudeme věc blíže komentovat," řekla ČTK Trejbalová. Novák požádal o přemístění z věznice s dozorem do věznice s dohledem. Ve své žádosti argumentoval tím, že výkon trestu pro něj má výchovný účinek. Ve vězení se podle vychovatelů chová řádně, má i kázeňské odměny. Podle litoměřického soudu tak splnil veškeré podmínky pro přeřazení do mírnějšího typu vězení.

Státní zástupce ale podal stížnost s tím, že Novákovo chování není zcela bezproblémové. Ve skříňkách na teplickém fotbalovém stadionu, kde Novák v rámci trestu jako odsouzený pracoval, byl nalezen počítač a mobilní telefon. Policie případ vyšetřuje. Státní zástupce Zdeněk Hammer už dříve potvrdil, že jeho stížnost souvisí právě s tímto případem. "Souvisí to s tou věcí, mimo jiné," řekl ČTK Hammer.

Novák žádal i o podmínečné propuštění z vězení. Litoměřický soud v létě žádosti vyhověl, krajský soud ale rozhodnutí zrušil a vrátil ho do Litoměřic k novému projednání. Soud argumentoval především tím, že Novák nenastoupil do vězení dobrovolně, policejním vyšetřováním i tím, že ve vězení nenosil předepsaný oblek. Podle televize Nova ale Novák žádost o propuštění stáhnul. Vyjádření litoměřického soudu ČTK zjišťuje.

Okresní soud původně uložil Novákovi dvouletý podmíněný trest s odkladem na pět let, Novák se ale proti rozsudku odvolal. Krajský soud zpřísnil trest na čtyři roky vězení, Novákovi zároveň udělil pětimilionovou pokutu, kterou bývalý politik uhradil.

Případ údajného úplatku se datuje do roku 1999, kdy byl Novák starostou Chomutova. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.