Soud dnes určil datum úmrtí muže na 8. listopad 2009. Jde o dobu, kdy byli podle obžaloby manželé zavražděni. "Trestní soudy skutečně došly k tomu, že k vraždě došlo, je jen otázkou, kdo se na ní podílel. Mám za to, že je jasné a zřejmé, že pan Miloslav Nárožný nežije. Den 8. listopad 2009 je podle soudu den, který Miloslav Nárožný ani Zdeňka Nárožná nepřežili," uvedl předseda přerovského soudu Jan Novák

Sám Pavel Nárožný, kterého žalobkyně z vraždy podezírá, se snažil prohlášení otce za mrtvého zabránit. To byl i důvod, proč soud případy manželů projednával odděleně. Tvrdí, že jeho otec odjel do ciziny. Argumentoval například zásilkou, která měla ze zahraničí nedávno na jeho adresu dorazit. Podal kvůli tomu i stížnost ke krajskému soudu, která byla zamítnuta. "Za posledních pět let se oba pohřešovaní nikomu neozvali. Považuji za krajně nepravděpodobné a vyloučené, aby někdo potají opouštěl republiku a odlétal do ciziny a nikdo z příbuzných o tom nevěděl," dodal soudce. K překvapení soudu však Pavel Nárožný k dnešnímu jednání nedorazil, dá se však předpokládat, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Policisté po tělech obou manželů pátrali řadu měsíců, prohledali přírodní lokality na Přerovsku a Olomoucku, vodní toky a plochy. Nasadili i policejní potápěče a psovody, ze Slovenska povolali psy speciálně vycvičené na vyhledávání zemřelých osob, použili i vrtulník s termovizí, ale bezvýsledně. Těla neobjevili.

Z vraždy manželů byl obžalován syn pohřešovaného Pavel Nárožný se svou matkou Hanou, která během procesu zemřela. Kauzou se už soudy zabývají několik let. Krajský soud letos v září Pavla Nárožného potřetí zprostil obžaloby. O případu tak bude znovu rozhodovat vrchní soud. Mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský dnes ČTK řekl, že se tato kauza dosud na odvolací soud nevrátila.

Alena Horáková jpt