"Zmizení našich dětí nás naplňuje velkou bolestí, ale dodává nám i sílu dál po nich pátrat," řekla agentuře DPA matka jednoho ze studentů. Na rozdíl od mexických úřadů příbuzní věří, že 43 mladíků stále žije.

Studenti zmizeli na konci září ve městě Iguala ve státě Guerrero. Pravděpodobně je zkorumpovaná policie nechala zavraždit příslušníky zločineckého gangu Guerreros Unidos (Sjednocení válečníci). Celý zásah údajně nařídil starosta města Iguala José Luis Abarca. Chtěl tak prý studentům zabránit, aby rušili projev jeho manželky. Starostu i s chotí po několika týdnech na útěku policie zadržela.

Policisté už v okolí Igualy nalezli několik desítek těl, ale kosti většinou nejsou ve stavu vhodném pro analýzu DNA. Těla totiž údajně hořela až 14 hodin. I tak prý ale existují silné indicie, podle nichž ostatky skutečně patří zmizelým studentům. Jejich rodiny ale úřadům nevěří.

Demonstrace se postupně vyvinuly v protesty proti vládě prezidenta Enriqua Peňi Nieta, který v prosinci 2012 do úřadu vstupoval se slibem, že v zemi obnoví vládu práva. Dnes večer místního času (v noci na pátek SEČ) by měl prezident představit novou vládní strategii, jak předcházet podobných případům, jaký se odehrál v Iguale.

Od roku 2007 v Mexiku zahynulo při násilí spojeném s činností různých gangů na 100.000 lidí. Právě stát Guerrero patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.

Tamní úřady dnes našly u silnice nedaleko města Chilapa pohozená a částečně spálená těla 11 mužů, z nichž mnohá byla bez hlavy. Několik hodin předtím tam byla slyšet přestřelka. Oblast hrůzného nálezu je známá produkcí opia a je nedaleko místa, kde 43 studentů v září zmizelo.