"Vrchní soud v Olomouci rozhodl o trvání omezení osobní svobody stěžovatele za splnění všech zákonných podmínek," stojí v usnesení, které připravil soudce Tomáš Lichovník. Březinovu stížnost označil za zjevně neopodstatněnou.

Soudce krajského soudu Březinovi zmírnil vazbu poté, co se údajný šéf lihové mafie rozhodl u soudu nečekaně otevřeně vypovídat a svou vinu přiznal. Žalobce proti zmírnění režimu podal stížnost, které vrchní soud vyhověl. S pohledem odvolací instance se nyní ztotožnil také ÚS.

"Doznání stěžovatele k trestné činnosti nezbavuje obecný soud povinnosti provést dokazování, v souvislosti s nímž na straně soudu očividně panují obavy, že bude ze strany stěžovatele (Březiny) nadále mařeno," napsali ústavní soudci.

Údajní aktéři takzvané lihové mafie v čele s podnikatelem Březinou stanou před olomouckým krajským soudem na začátku prosince. Sedm obžalovaných podle policie připravilo stát při obchodech s nelegálním lihem o rekordních 6,7 miliardy korun na daních.

Soud kauzu spojil s další Březinovou obžalobou, ve které se od května zodpovídá ze skrytých zásob lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a Valašském Meziříčí. Celý spis zahrnující oba případy čítá dohromady 18.000 stran.