Členové dvou romských rodin se střetli ve středu poblíž úřadu práce v Uničovské ulici. Postřeleni byli dva muži ve věku 18 a 21 let. Jeden z nich se musel podrobit operaci, druhý byl po ošetření propuštěn. Policisté vzápětí zadrželi tři lidi. "Ze zvlášť závažného zločinu jsou nyní obviněné dvě osoby, osmadvacetiletý muž a sedmnáctiletý mladík," řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková. Policisté podají podnět na jejich vzetí do vazby. Třetí ze zadržených byl propuštěn, protože se neprokázalo, že by se incidentu účastnil.

Policie podle Štrbákové ve městě posílila své hlídky a do bezpečnostního opatření jsou zapojeni také policisté pohotovostního a eskortního oddělení a policejní kynologové. "Asistenti prevence kriminality navštěvují za asistence strážníků lokality, kde bydlí romská komunita, a vysvětlují situaci i přijatá opatření. Starosta Stanislav Orság vyzve k jednání také zástupce úřadu práce, který poskytuje občanům sociální dávky," doplnila Černocká.

Mezi obyvateli Šternberka vyvolala potyčka velké obavy. "Na e-mail i sociální sítě jsem dostal stovky reakcí šternberských občanů a odpovídal na desítky telefonních dotazů. Lidé chtějí vědět, jaká budou přijata opatření, aby se mohli ve Šternberku cítit bezpečně. To, co se ve středu stalo, považuji za naprosté překročení všech myslitelných mezí, kterým přetekla naše trpělivost," řekl starosta Orság.

Na radnici kvůli incidentu dnes jednali zástupci města s policií i zástupci znesvářených rodin. K jednacímu stolu zasedli také asistent prevence kriminality, krajská koordinátorka pro národnostní menšiny a romské záležitosti i zástupce Agentury pro sociální začleňování. "Na jednání romští spoluobčané přede všemi starostovi slíbili, že předají informace svým rodinám a příbuzným a zjednají pořádek ve svých rodinách tak, aby k dalším takovým případů nedocházelo a ve Šternberku byl klid. Nebudou vyvolávat konflikty mezi rodinami a udělají maximum pro uklidnění situace. Další jednání se zástupci Romů je naplánováno na prosinec," dodala mluvčí Černocká.