Při odchodu z věznice Hollesley Bay v severovýchodní Anglii, kde strávil pět měsíců, přítomným novinářům nic neřekl. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že vězňové v Británii mají právo opustit vězení a pokračovat ve výkonu trestu formou domácího vězení poté, co si odpykají čtvrtinu trestu.

Soud šestačtyřicetiletého Coulsona po osmiměsíčním procesu shledal vinným z podílu na odposlouchávání celebrit, politiků a obětí zločinů v době, kdy byl šéfredaktorem bulvárního nedělníku News of the World (NoW). Coulson po celou dobu vyšetřování a procesu tvrdil, že se cítí nevinný.

Vedl vlivný bulvární nedělník v letech 2003 až 2007 a pak nastoupil jako šéf komunikace Konzervativní strany a následně ve stejné funkci přešel po volbách v květnu 2010 za šéfem konzervativců Davidem Cameronem do premiérského sídla na Downing Street.

Po jednomyslném rozhodnutí poroty o vině Coulsona se britský premiér Cameron veřejně omluvil za to, že ho najal jako svého mluvčího.

Skandál kolem bulvárního listu vypukl v roce 2011 a vedl k tomu, že nedělník NoW po 168 letech existence zanikl. Na počátku aféry bylo zjištění, že novináři v touze po senzacích odposlouchávali i hlasovou schránku unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové. Později se ukázalo, že novinářské odposlechy se zaměřily na mnoho dalších osob, mimo jiné na nynější vévodkyni z Cambridge Kate Middletonovou, tehdejší přítelkyni a současnou manželku prince Williama.