Rozhodnutí padne do tří měsíců. "Soud o návrhu na zrušení opatření obecné povahy nebo jeho části rozhodne do 90 dnů od jeho přijetí," řekla ČTK mluvčí brněnského soudu Lenka Smutná Polachová.

Žalobu podalo 15 lidí. "Končící vedení radnice ignorovalo více než 2300 lidí, kteří podali připomínky letos v únoru. Nevyslyšelo ani červnovou výzvu více než 400 lidí aktualizaci neschvalovat. Nezbylo tedy nic jiného, než změnu územního plánu zažalovat," uvedla Chalupská.

Podle ní se nová koalice složená z hnutí ANO, Žít Brno, lidovců a zelených zavázala, že aktualizaci zreviduje. "Úspěšná žaloba to výrazně ulehčí a urychlí, neboť bude možné začít s čistým stolem. Doufáme, že nové zastupitelstvo zajistí, aby se do práce na tak zásadních dokumentech zapojila i veřejnost," doplnila Chalupská.

Žaloba vedle konkrétních argumentů od vlastníků a spolků poukazuje zejména na závažné vady v procesu pořizování a schvalování aktualizace. "Dále pak poukazuje na množství zásadních systémových vad jejího obsahu, které způsobují nesrozumitelnost a nepřezkoumatelnost," informoval právník Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu Frank Bold, který bude aktivisty zastupovat. Frank Bold už u soudu uspěl s desítkami územních plánů.

Podle Chalupské jsou některé věci v aktualizaci dobré, ale na miskách vah převažují špatné věci, jako například zástavba v plochách zeleně, zvyšování indexu podlažních ploch nebo nahrávání developerům.

Náměstek Macek to už ale dříve odmítl. "Aktualizace nikoho nezvýhodňuje, vypracovávali jsme ji k prospěchu města. Myslím, že má na to, aby obstála u soudu," řekl Macek ČTK.

Brněnští zastupitelé schválili aktualizaci v červnu. Změnila 20 let starý územní plán. Radnice jí reagovala na aktuální potřeby města do doby, než bude možné pořídit nový územní plán.