Incident se stal 5. března před desátou hodinou večerní v Jihlavské ulici. Podle obžaloby se opilý Zvonař a jeho spolubydlící nejprve pohádali a poté poprali za použití pěstí. Zvonař pak prý znenadání vytáhl mačetu o délce čepele 45 centimetrů, kterou do té doby schovával pod oblečením.

Zbraní napadl spolubydlícího zezadu, po několika úderech do zad a boku začal směřovat rány na jeho hlavu. V oblasti temene a týla mu tak způsobil hluboké rány. Poté muže srazil na zem, kde do něj kopal a snažil se jej seknout do obličeje. To se mu dvakrát podařilo, na levé tváři mu zanechal rány dlouhé 17 a 16 centimetrů. Zároveň mu zranil ruku, kterou si napadený kryl hlavu.

Fatálnímu následku zabránil svědek, který mezi oba muže skočil a Zvonařovi mačetu vykopl. Pachatel pak zbraň sebral a po odchodu z místa činu ji pohodil do kontejneru. Přihlížející mezitím přivolali záchranáře, kteří zraněného odvezli na operaci do vinohradské nemocnice. Bez včasné lékařské pomoci mohl podle znalců zemřít. "Kdyby nezasáhli svědci, útok by byl pravděpodobně dokonán," konstatoval předseda soudního senátu Petr Hovorka.

Obžaloba původně požadovala, aby byl Zvonař odsouzen za pokus vraždy provedený zvlášť trýznivým způsobem, za nějž trestní zákoník stanoví 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Soud ale došel k závěru, že šlo o pokus prosté vraždy, a trest tak určoval podle základní sazby 10 až 18 let odnětí svobody.

Dvaatřicetiletý Zvonař u soudu uvedl, že v den incidentu vypil dva až pět litrů vína, dále pak trochu vodky a rumu. Spolubydlící ho prý napadl nejprve slovně, později pěstí. V tu chvíli Zvonařovi vypadla zpod oblečení mačeta, kterou u sebe měl údajně proto, aby ji opravil. Zbraň prý použil, protože si myslel, že jeho soupeř chce z kapsy vytáhnout nůž.

"Mrzí mě, co se stalo. Když mě napadl, měl jsem strach a bránil jsem se. Jestli budu odsouzen do vězení, chtěl bych tam pracovat, abych mohl posílat peníze dceři a splácet exekuce," řekl Zvonař v závěrečném slovu. Jeho právník soudu navrhoval, aby Zvonaře uznal vinným z pokusu zabití, nikoliv vraždy.

Státní zástupkyně zdůraznila, že napadený neozbrojený muž si po celou dobu útoku uvědomoval bezprostřední ohrožení svého života a byl už smířený s tím, že zemře. Poukázala také na to, že Zvonař jakožto dlouholetý vrcholový judista by měl být schopen adekvátně reagovat na útok a především se ovládat. "Způsob úderů však svědčí o pravém opaku, sekal ho hlava nehlava," konstatovala. Dodala, že Zvonař se chová agresivně i k cizím lidem, které bezdůvodně napadá kopy a údery. Za obdobný útok dostal v minulosti podmíněný trest, další podmínku dostal za veřejné projevy sympatií k nacistickému hnutí.