Podle generálního prokurátora státu Tamaulipas Ismaela Quintanilly za smrtí tří sourozenců, šestadvacetileté Eriky, dvaadvacetiletého Alexe a o rok mladšího Josého Ángela, mohou stát místní bezpečnostní složky. Motiv činu zatím podle něj není jasný.

Mexická policie v poslední době čelí obrovskému tlaku kvůli údajnému spojení se zmizením 43 mexických studentů ve státě Guerrero, po kterých v současnosti pátrá více než 10.000 příslušníků bezpečnostních složek. Únos údajně provedli místní policisté a nařídil jej starosta města Iguala José Luis Abarca. Ten je nyní na útěku. V okolí města už se našlo 38 těl, která však nepatří hledaným studentům.

Případ vyvolal silnou odezvu ve společnosti, na mnoha místech se konaly pouliční protesty. Značně také narušil reputaci prezidenta Enriqua Peňi Nieta, který v prosinci 2012 do úřadu vstupoval se slibem, že v zemi obnoví vládu práva.

Od roku 2007 v Mexiku zahynulo v násilí spojeném s činností různých gangů na 100.000 lidí. Právě stát Guerrero, kde leží i známé přímořské letovisko Acapulco, a státy při hranicích s USA jako Tamaulipas patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.