Kosovský list Koha Ditore tento týden s odvoláním na informace jiné prokurátorky EULEX Marii Bamiehové napsal, že Novotná je údajně podezřelá z braní úplatků za zastavení trestního stíhání v nejméně třech případech. Novotná prý rovněž zablokovala vyšetřování bývalého hlavního soudce EULEX, Itala Francesca Florita pro údajné přijetí úplatku, přestože měla dostatek materiálů a důkazů.

Mluvčí Evropské komise dnes řekla, že EU a mise EULEX berou tvrzení o korupci vážně. Mluvčí poukázala na středeční prohlášení EU, že pozorně sleduje příslušný vývoj a že už od roku 2013 EULEX a kosovské justiční orgány podezření společně vyšetřují. "Tato obvinění jsou nám známá a obvinění tohoto druhu bereme nanejvýš vážně," prohlásila mluvčí. Zdůraznila, že vyšetřování případů pokračuje a že platí presumpce neviny.

Bamiehová byla kvůli úniku informací postavena mimo službu a je nyní vyšetřována. Tvrdí, že byla vyhozena kvůli svému počínání a že jí vyhrožují mimo jiné nájemný vrah, kosovští politici a bývalí kolegové z EULEX.

Mluvčí EK dnes potvrdila, že Bamiehová má být v nejbližších dnech propuštěna. Postavena mimo službu prý byla ještě "předtím, než to všechno bylo zveřejněno a EULEX tak učinil v naprosté diskrétnosti, ale není tu přímá spojitost... s tímto konkrétním případem", uvedla mluvčí.

České ministerstvo spravedlnosti zatím nemá k celému případu informace, a proto "považuje za předčasné" se k údajnému podezření kolem Novotné jakkoli blíže vyjadřovat. "Ministerstvo spravedlnosti je v současnosti s působením českých expertů v Kosovu spokojeno a spolupráci hodnotí kladně. Stejně tak kladně byla vždy oceňována činnost českých expertů kosovskými orgány," sdělil ČTK mluvčí resortu Jiří Hovorka.

Podle Koha Ditore panuje přesvědčení, že Florit a Novotná přispěli k zastavení trestního stíhání vedeného proti poslanci Fatmiru Limajovi a bývalému generálnímu tajemníkovi ministerstva zdravotnictví Iliru Tolajovi, ale také v případu exploze v jedné prištinské kavárně, v němž byli podezřelými příslušníci speciální policejní jednotky.

List rovněž napsal, že do případu je zřejmě zapleten i bývalý zástupce hlavního žalobce kosovské speciální prokuratury Brit Jonathan Ratel, který prý bránil vyšetřování ve věci Novotné a Florita.

Novotná se k údajným nařčením vyjádřila pro server Lidovky.cz. "S žádnými obviněnými ani nikým jiným jsem se ohledně trestních věcí nesetkala a nepodnikla jsem žádné kroky k tomu, abych jakkoli ovlivnila vyšetřování, které paní prokurátorka (Bamiehová) vedla," cituje Novotnou server.

V misi EULEX Kosovo momentálně za Českou republiku působí pět justičních expertů - tři státní zástupci a dva soudci. Celkově je v justiční a policejní misi přibližně 30 Čechů vyslaných ministerstvy spravedlnosti, vnitra a zahraničních věcí.