Premiér v této souvislosti pozval na jednání vlády zástupce armády, hasičů, policistů i báňského úřadu. Ministry obrany a vnitra Martina Stropnického (ANO) a Milana Chovance (ČSSD) premiér požádal, aby se intenzivně věnovali likvidaci následků a vyšetřovaní příčin výbuchu a v pondělí podali vládě první zprávu.

Stropnický a Chovanec navštíví oblast poprvé od výbuchu skladu dnes. Ministr obrany by se měl podle mluvčího Petra Medka mimo jiné sejít se členy krizového štábu, v plánu je tisková konference. "Dnes sice přijedou ministři obrany a vnitra, ale je to 14 dnů po výbuchu. Odpovědnost si úřady přehazují jako horký brambor," řekl ČTK starosta nedaleké obce Újezd Vladimír Kráčalík. Starostové ministru obrany psali již minulý týden.

"Je určitě potřeba, aby se kompetentní orgány vyjádřily v jasnější formě, aby bylo jasné, na koho padá odpovědnost," doplnila starostka Vlachovic Ludmila Nejedlá. Podle ní je nutné objasnit, jak byly dodržovány bezpečnostní předpisy. "Lidé mají strach. Tohle jim státní orgány dluží," míní Nejedlá. Obyvatelé okolních obcí založili Spolek za zdravé Valašsko, který sbírá podpisy pod petici požadující mimo jiné odvoz veškeré munice z areálu muničních skladů.

Podle zástupce petičního výboru Rostislava Kaššy petici momentálně podpořilo přes 500 lidí z Vlachovic a Vrbětic. "Z okolních obcí přijdou další podpisy. Chtěli bychom jich získat 10.000, aby se tím musel zabývat petiční výbor Poslanecké sněmovny," řekl ČTK Kašša. Lidé požadují i informace o uskladněném vojenském materiálu v areálu a o jeho zabezpečení.

Výbuch a následný požár zničily sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci. Na místě jsou veškeré druhy munice - od pěchotní přes dělostřeleckou a munici do ručních protitankových zbraní až po letecké pumy. Okolí čistí policejní pyrotechnici. Od doby výbuchu se přesto z místa stále ozývají výbuchy, na konci minulého týdne museli dokonce na dva dny odejít ze svých domovů obyvatelé okolních obcí.

Kvůli skladu v pondělí zasedala i Bezpečnostní rada Zlínského kraje a hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) vyzval šéfa ministerstva obrany, v jehož správě objekt je, aby kraji dal veškeré informace o stavu objektu, prověřil nájemní smlouvy na objekt a funkčnost požárních, havarijních a jiných bezpečnostních plánů objektu. Hejtman také požadoval, aby ministerstvo poslalo do areálu armádu. Se starosty okolních obcí bude usilovat i o to, aby se v areálu do budoucna již nemanipulovalo s vojenskou municí.