Rada pro rozhlasové a televizní vysílání Primě konkrétně vytýkala drastické, detailní, několikrát opakované a dlouhotrvající záběry skutečných událostí, které bezdůvodně zobrazují zejména těžké tělesné utrpení lidí, a to způsobem snižujícím lidskou důstojnost. Prima reagovala žalobou, v níž uplatnila řadu procesních výhrad a kritizovala údajně jednostranné posouzení jednotlivých scén.

Zároveň Prima v žalobě vyjádřila pochybnost nad tím, zda sporná videa skutečně mohla ohrozit vývoj dětí, když v podstatě jde o "prosté zobrazení biologické podstaty člověka, která je předmětem výuky již na základních školách". Dětem se podle žaloby může podobný pohled naskytnout třeba při dopravní nehodě nebo v televizním zpravodajství, a to i v mnohem drastičtější podobě.

Pokutu ale postupně potvrdil jak Městský soud v Praze, tak Nejvyšší správní soud. Videa podle justice skutečně bezdůvodně zobrazovala lidské utrpení a devalvovala je na atraktivní podívanou.

Důvod k zásahu nenašel ani Ústavní soud. "V projednávaném případě jsou napadená soudní rozhodnutí podrobně a srozumitelně odůvodněna a splňují tak požadavek spravedlivého procesu," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Musilem.