"Automatická výměna informací je pilíř mostu, který nás dovede k lepší mezinárodní daňové spravedlnosti," řekl Schäuble. "Daňové úniky už se nevyplatí," dodal německý ministr.

Na základě dnes podepsané dohody si budou země, které se k ní připojily, pravidelně a bez potřeby zvláštního vyžádání předávat informace o pohybech na bankovních účtech. Každý stát tak získá informace o tom, komu z jeho občanů byly na zahraniční konto připsány úroky, dividendy, nebo mimořádné příjmy.

Podle Schäubleho dohoda výrazně omezí prostor pro zatajování příjmů a tím i neoprávněné snižování daňového základu poplatníků. "Bankovní tajemství ve své staré formě je tím překonané," řekl německý ministr.

Smlouva podle Schäubleho také umožní vyhnout se do budoucna podobným diplomatickým třenicím, jaké v minulosti vyvolala snaha německých úřadů získat informace o německých občanech, kteří se snažili ukrýt peníze ve švýcarských bankách. Ve Švýcarsku způsobilo pobouření to, že němečtí daňoví inspektoři kvůli boji proti daňovým únikům nakoupili data o účtech, která hackeři ukradli ze švýcarských bank.