Jedenapadesátiletý bankéř Abljazov, který je politickým sokem autoritářského kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, je zadržován ve Francii od loňského července, kdy jej zatkla policie na francouzské Riviéře.

Oligarcha je podezřelý z nezákonného převodu asi šesti miliard dolarů (129 miliard Kč) ze své bývalé banky BTA. Nad finančním ústavem, jehož pobočky byly v Rusku a na Ukrajině, vyhlásil v roce 2009 Kazachstán bankrot. Abljazov tou dobou z Kazachstánu uprchl a emigroval do Británie.

V únoru 2011 byl Abljazov v Londýně odsouzen ke 22 měsícům vězení za pohrdání soudem v souvislosti s procesem o finančních podvodech. Z Británie ale zmizel dřív, než mohl být poslán do vězení. Francouzská policie ho později zadržela v Cannes a začala právní bitva o jeho vydání Rusku.

Sám Abljazov tvrdí, že jeho stíhání je politicky motivované a v případě vydání mu půjde o život. Muž, který kdysi patřil k Nazarbajevovým spojencům a byl členem jeho vlády, je nyní v rodné zemi považován za nepřítele režimu. Nazarbajeva označuje za svého osobního nepřítele a své stíhání za součást jím iniciované pomsty.