Peníze prý Jirounek utratil pro vlastní potřebu. Pak si podle obžaloby opatřil dokumenty a falešnou směnku na 127 milionů korun, podle nichž měl Vařeka dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek pohledávku oficiálně koupil a chtěl peníze od Vařeky vymáhat v civilním řízení. Směnka má svůj původ v roce 2002, kdy měl peníze Vařekovi půjčit muž, který žil jako bezdomovec v Praze. Směnku pak mělo údajně několik lidí. Jako poslední je na ní podepsaný Radek Novák, který byl druhým obžalovaným v kauze. Soud jej rovněž zprostil obžaloby.

Podle soudu se bez pochyby prokázalo, že si Jirounek peníze od Vařeky vypůjčil a dosud je nevrátil. Podle soudu ale toto jednání není podvodem, ale případem pro civilní soud. "Pokud nesplnil závazek vrácení peněžité částky ve sjednané lhůtě, ač tak mohl učinit, nedokazuje, že věřitele uvedl v omyl, aby se ke škodě poškozeného obohatil," vysvětlil předseda trestního senátu Ivo Zelinka. Jirounek dnes k soudu nepřišel, dříve případ označil za komplot.

Soud oba muže zprostil obžaloby i kvůli padělané směnce. Neprokázalo se totiž, že by věděli o tom, že je falešná. Soud kvůli směnce kritizoval špatnou práci policie, která se nezaměřila na to, že Novák údajně pouze plnil rozkazy pražských mafiánů. Soudce jej označil za tzv. bílého koně.

Středočeská policie podle Zelinky měla informaci od protimafiánského útvaru (ÚOOZ), že je do celého případu zapojena mafiánská struktura lidí. Ti měli být vyslechnuti buď jako svědci, nebo jako obvinění. Žalobci o tom podle soudce zřejmě nevěděli. "To, že to (policie) zatajila, je přinejmenším docela nestandardní a nebojím se použít slova skandální," zdůraznil Zelinka.

Případ zmíněného gangu, který se zabýval podvody se směnkami, řeší od letošního března pražský městský soud. Nejbližší jednání bude podle informací ČTK v prosinci. Jirounek tam vystupuje jako poškozený, Novák jako svědek. "Pokud by policie pracovala tak, jak měla pracovat a jak naznačovalo ÚOOZ, tak by tady možná v této věci stáli jiní obžalovaní. Případně by nestáli tady, ale u městského soudu, kam by ta věc asi byla spojena," uvedl Zelinka.

Novák byl ve vazbě. Do soudní síně chodil v doprovodu zakuklených členů vězeňské služby, kteří byli ozbrojeni samopaly nebo brokovnicemi. Na sobě měli neprůstřelné vesty. I Novák byl oděn do neprůstřelné vesty a po celé hlavní líčení měl na hlavě kuklu, aby nebyla poznat jeho totožnost.

Jirounek byl nedávno obviněn i v dalším případu, který souvisí s Oleo Chemical a údajným vyváděním peněz z firmy směrem k lobbistovi Ivo Rittigovi. V kauze figuruje deset obviněných. Jirounek nedávno v rozhovoru s ČTK obvinění odmítl. Příčinou kauzy jsou podle něj obchodní spory, které s majiteli firmy Ravak, která je významným výrobcem van a sprchových koutů.