Podle ukrajinských médií nejde o čistky provedené v rozvědce během posledních dnů, ale o bilanci celkové personální obměny zahájené po únorovém převratu. Tajná služba podléhá ukrajinskému prezidentovi, po sérii reforem se její podoba ustálila zákonem přijatým v roce 2005. Šéfem SZRU se po svržení prezidenta Viktora Janukovyče stal generál Viktor Gvozď, do té doby šéf vojenské rozvědky.

Lustrační zákon, který mnozí ukrajinští komentátoři označují za kontroverzní, vstoupil v platnost po prezidentském podpisu minulý čtvrtek. Ukrajinské státní úřady a oblastní správní orgány má zbavit lidí, kteří se zkompromitovali za vlády svrženého proruského prezidenta. Kritici tvrdí, že lustrační zákon je protiústavní, protože vychází z principu kolektivní viny.

Ze státních úřadů mají odejít kromě exponentů bývalého režimu i osoby, které do rozpadu SSSR v roce 1991 zastávaly vysoké funkce v komunistické straně a její mládežnické organizaci, v armádě a bezpečnostních složkách. Zákon rovněž pamatuje na osoby, které se podílely na potlačování proevropských demonstrací, jež propukly na Ukrajině loni v listopadu. Celkem podle odhadu premiéra Arsenije Jaceňuka lustrační zákon zasáhne milion Ukrajinců.