Obhájci lidských práv ale podle agentury Reuters tvrdí, že zpochybněním rozsudku štrasburského soudu z procedurálních důvodů se polská vláda jen snaží oddálit okamžik, kdy bude nucena přiznat zapojení do sítě tajných vězení, která americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zřídila v zahraničí.

ESLP v červenci dospěl k závěru, že CIA v Polsku využívala zařízení pod kódovým označením Quartz jako jedno z míst po světě, v nichž vyslýchala osoby podezřelé z příslušnosti k teroristické síti Al-Káida.

Spojené státy již dříve přiznaly, že podezřelé členy Al-Káidy držely a vyslýchaly mimo americké území, neuvedly však, v kterých zemích. Polsko ale existenci takových vězení CIA na svém území vždy důrazně popíralo.

Saúdský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestinec saúdskoarabského původu abú Zubajdá se na ESLP obrátili s obviněním, že je CIA v roce 2002 tajně přepravila do vězení v polských lesích, kde byli podrobeni mučení. Polsko podle nich mělo jejich držení zabránit a stíhat odpovědné osoby.

Soud jim nakonec vyhověl a uložil Varšavě zaplatit jednomu žalobci odškodné ve výši 100.000 eur (2,7 milionu Kč) a druhému 130.000 eur (3,6 milionu Kč). Rozsudek je pro zemi, která je smluvní stranou Evropské úmluvy o lidských právech, právně závazné. Mluvčí prezidenta Bronislawa Komorowského Joanna Trzasková-Wieczoreková ale hned upozornila, že ještě existuje možnost odvolat se.

Generální prokurátor Seremet dnes sdělil, že Polsko již dokončuje žádost o přezkoumání případu Velkým senátem ESLP. Tento právní krok má prakticky stejný význam jako odvolání.