"Předpokládáme, že se výbuchy ozvaly právě z ohnisek, která doutnají," uvedla Kozumplíková. Pyrotechnici podle ní v areálu nadále pracují, čistí přístupové cesty a oblasti kolem budov. "Mohou chodit téměř všude kromě epicentra exploze," dodala Kozumplíková. V pondělí u trosek zničeného skladu kromě měření teploty také zjišťovali, zda do ovzduší neunikají nebezpečné radioaktivní látky. Výsledek byl negativní.

Průzkum areálu muničních skladů začal v sobotu. Pyrotechnici za pomocí bezpilotního stroje, takzvaného dronu, obrněného vozu policie a požárního tanku již prohlédli větší část areálu. Tvoří ho zhruba 40 objektů, v desítce z nich je uskladněná munice. Pyrotechnici nacházejí také munici, kterou výbuch rozházel po okolí. Některou na místě zneškodnili. Co není potřeba hned odpálit, pyrotechnici skladují a potom tuto munici naráz odvezou.

U některých budov bylo zjištěno, že munice střechou pronikla dovnitř. Podle Kozumplíkové ale žádné nebezpečí z poškozených budov nehrozí. Průzkum areálu a likvidace nebezpečné munice potrvá několik dnů. Na pomoc dnes dorazil i vyprošťovací tank hasičů, povolán byl také speciální bagr. "Pokud to podmínky dovolí, mohli by koncem týdne začít v místech exploze pracovat kriminalisté a vyšetřovatelé. Začnou zjišťovat příčiny exploze a budou pátrat po obou pohřešovaných mužích," uvedla policejní mluvčí.

Výbuch a následný požár zničily sklad munice, který má pronajatý ostravská firma Imex Group, ve čtvrtek dopoledne. Pohřešováni jsou stále dva její zaměstnanci, muži ve věku 56 a 59 let. Právní zástupce firmy uvedl, že škoda se bude pohybovat v desítkách milionů korun. Na místě jsou veškeré druhy munice od pěchotní přes munici do ručních protitankových zbraní a dělostřeleckou munici až po letecké pumy.