Jedenačtyřicetiletý Zwierzyna je v programu na ochranu svědků. Z bezpečnostních důvodů proto vypovídal na dálku z utajeného místa, na němž předsedkyně soudního senátu před zahájením dnešního jednání osobně ověřila mužovu totožnost. Uvedl, že Krejčíře znal z Českého Těšína, kde oba bydleli.

Podnikatel ho prý koncem roku 2004 kontaktoval s tím, že potřebuje dosadit svého člověka do společnosti Tukový průmysl, kterou ovládal. Záměrně prý hledal někoho mimo tehdejších okruh svých známých, o něž se už zajímala policie. Zwierzyna se poté ve firmě stal jednatelem.

O "akci celník" s ním prý Krejčíř začal aktivně jednat počátkem března 2005. "Inženýr Krejčíř mě informoval, že bude chtít provést nějakou větší akci s celníkem. Moje odměna byla stanovena na milion eur, já jsem s tím souhlasil, protože jsem potřeboval peníze. Měl jsem závazky ve výši 60 milionů korun, chtěl jsem je snížit," popsal svědek. Dluhy mu prý vznikly v souvislosti s tím, že "si půjčoval peníze od soukromých osob a půjčoval je dál".

Krejčíř podle obžaloby vymyslel plán, jak na státu vymáhat dvě miliardy korun. Nechal v sídle Tukového průmyslu uložit padělané peníze a hodlal podplatit některého celníka, aby je naoko zabavil na úhradu celního dluhu firmy a aby s penězi poté uprchl. Zkorumpovatelného celníka měl sehnat právě Zwierzyna.

"Šlo mu o to, aby se Tukový průmysl očistil od všech závazků vůči celnímu úřadu. Společnost měla získat úvěr ve výši 250 milionů švýcarských franků, které měl následně zabavit celní úřad, a Tukový průmysl se měl o tyto peníze soudit," tvrdil svědek.

Krejčíř mu údajně sdělil, že pro zdárný průběh akce bude celníka nutné fyzicky zlikvidovat. Zwierzynu prý vyzval, aby s mužem odjel v autě na zamýšlené místo vraždy. Zwierzyna ale 17. června 2005, kdy se prý mělo fingované zabavení peněz zrealizovat, vše oznámil na policii.

"Bál jsem se o život svůj i o život dotyčného pána. Pochopil jsem, že stejný osud se chystá i pro mě. Bál jsem se i o svou rodinu, nevěděl jsem, co s nimi bude," řekl soudu. "Pan inženýr Krejčíř málokdy žertoval a o akci celník už vůbec. Chladně dodal, že nemůže dopustit, aby se dotyčný pán vrátil a pokusil se ho nebo mě vydírat," odpověděl na dotaz soudkyně, z jakého důvodu bral Krejčířův údajný plán vraždy celníka vážně.

V Krejčířově kauze měl jako svědek vypovídat i expremiér Stanislav Gross. Soud jej předvolal na pátek, Gross se však podle informací ČTK v předstihu omluvil ze zdravotních důvodů.

Krejčíř, který je od loňského listopadu ve vazbě v Jihoafrické republice, utekl české policii krátce po Zwierzynově oznámení při domovní prohlídce své vily v Černošicích. Do JAR se dostal na falešný pas přes Seychelské ostrovy.

V Africe nyní čelí obžalobě z únosu, mučení a pokusu o vraždu. Tamní média jej spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů, údajně byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí. Podnikatel požádal v JAR o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být deportován. Česká justice mu v jeho nepřítomnosti uložila 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a další skutky.