Pokud soud vypracování posudku zamítne, zazní rozsudek příští pátek. Obhajoba si od posudku slibuje to, že potvrdí jejich verzi. Šinágl totiž tvrdí, že aktivně neútočil, ale po inkasované ráně do hlavy jen instinktivně vytáhl nůž a napřáhl před sebe. Druhý muž si na něj takzvaně naběhl. Vyslechnutý soudní znalec z oboru lékařství to ale nepovažuje za příliš reálné. Podle obhájce Ondřeje Filipa ale neřešil otázku biomechaniky, tedy toho, v jakém pohybu byli oba muži. "V situaci, kdy existuje disciplína kriminalistické biomechaniky, tak ta právě může vyplnit z pohledu obhajoby mezeru, která je v posudku soudních znalců z oboru lékařství řešena toliko empiricky, tedy zkušeností," uvedl Filip.

Vychází i z dnešní výpovědi Michala Zedníka, který byl kamarádem zabitého jednadvacetiletého mladíka a který loni incident pozoroval ze vzdálenosti několika desítek metrů. U soudu si sice dnes událost moc nepamatoval, odkázal se ale na svoji předešlou výpověď na policii. V ní uvedl, že jeho kamarád udeřil Šinágla do obličeje. A jak udělal krok dopředu tak ho Šinágl bodl. "Spíš to vypadalo, jako když ho chce (Šinágl) zastrašit," uvedl.

Podle obžaloby se oba mladí muži znali jen od vidění. Zabitý mladík vymáhal pro svého kamaráda peníze, které dlužil dvacetiletý Šinágl. Ten byl zase prostředníkem pro svoji kamarádku, jež je potřebovala na potrat. Z 2000 korun ale splatila jen polovinu, po výhrůžkách uhradil Šinágl dalších 200 korun. Tragická událost se stala loni loni 23. července. Podle znalců z obory psychiatrie a psychologie jednal Šinágl v afektu a projevila se i jeho emoční nestabilita, kdy primárně předpokládá, že to s ním jiní myslí špatně. Podpořila to i pověst o nebezpečnosti druhého muže. Kuchyňský nůž s dvaceticentimetrovou čepelí si vzal na svoji obranu. "Neuvažoval, že by mohl být nebezpečný pro okolí," řekla psycholožka Tereza Soukupová. Vnímání bývá podle ní v takových případech soustředěné na pocit vlastního ohrožení, další možnosti ani důsledky nezvažuje.