Žena chce po Zdařilovi náhradu škody, zhruba 1,5 milionu korun. V civilním sporu žaluje Fakultní nemocnici v Plzni, po ní chce zhruba polovinu částky. O případ se zajímala i lékařská komora.

"Špatná diagnóza vedla k předčasnému rozvoji degenerativních změn," uvedla státní zástupkyně. Lékaři klade za vinu, že včas nenařídil doplňující dostupné vyšetření CT. Podle spisu se žena obrátila na ortopedii a traumatologii Fakultní nemocnice v Plzni v sobotu večer 28. března 2009 poté, co upadla při venčení psa. Sloužící lékař Zdařil ji poslal na rentgen, poté začal fixací léčit zlomeninu, jež se na snímku ukázala. Následovaly kontroly a rehabilitace v různých časových odstupech i další rentgeny. Vykloubení se podařilo odhalit až v prosinci 2010 po vyšetření CT. Žena údajně celou dobu trpěla velkými bolestmi.

"Vzhledem ke zlomenině nebylo důvodné podezření se domnívat, že tam je další poranění," uvedl dnes lékař. Podle něj rentgenové snímky a průběh léčby nenasvědčovaly nic, co by ho znepokojovalo. Ortoped dnes dokonce řekl, že vykloubení u ženy mohlo vzniknout až později, tedy nikoliv při úrazu. "Myslím si, že tam (luxace) nebyla vůbec, že k ní došlo poškozením cévního zásobení hlavice, a to postupem doby v návaznosti s nastoupením paní do práce," uvedl. Žena údajně pracovala jako poštovní doručovatelka. Lékař také upozornil na to, že průměrná doba k diagnóze zadní luxace je osm měsíců. Zranění ženy označil za raritní záležitost, za svou kariéru se prý setkal se zadní luxací ramenního kloubu jednou, tehdy pacient neměl zlomeninu.

"Nikdy jsem neměla žádný problém, toto byla moje první zlomenina. Měla jsem pořád bolesti, pořád a pořád a nikdo na to nereagoval, snažila jsem se to řešit všemožně. I rehabilitační lékařky žádaly o konzilium, o prověření, protože rehabilitace nepostupovala, jak měla. Lékař ale jen řekl, ať se rehabilitačky snaží," řekla dnes se slzami v očích ČTK Helena Nevařilová. Protože se po celou dobu snažila tlumit bolest tím, že dělala rukou jen omezené pohyby, srostla jí prý páteř do 8. obratle, má problémy i s lopatkou. Umělý kloub dostala po třech letech od úrazu, hybnost pravé ruky je omezena, neunese konvici, nemůže žehlit, má problémy s oblékáním a podobně.

Soud má v případu k dispozici několik znaleckých posudků s různými závěry o tom, zda lékař mohl nebo nemohl vykloubení odhalit. Například podle uznávaného odborníka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady už druhé rentgenové snímky provedené 7. dubna 2009 mohly být podkladem pro správnou diagnózu.