"Po několika měsících zevrubného kriminálního vyšetřování bylo zadrženo několik osob kvůli podezření z nelegálních aktivit ve městě Záhřeb a v (komunálním) podniku Zagrebački Holding," oznámil v tiskovém prohlášení úřad prokurátora. Ten nicméně zadržené osoby nijak neidentifikoval, uvedl jen, že ve vazbě skončilo několik lidí ze záhřebské radnice.

Chorvatská média se ale i s odkazem na policejní zdroje a zveřejněné fotografie Bandiče v doprovodu s vyšetřovateli shodují, že v neděli byl zadržen i starosta. Ten byl již v minulosti několikrát spojován s několika případy uplácení a zneužívání moci, dosud ale podle Reuters nebyl nikdy zadržen a ani vyslýchán.

Osmapadesátiletý Bandić patří k prominentním chorvatským politikům, záhřebskou radnici vede od roku 2000. V chorvatské metropoli žije zhruba pětina obyvatel 4,3milionového Chorvatska.

Chorvatsko je od loňského roku nejmladším a v pořadí 28. členem Evropské unie. Brusel ještě před přijetím této někdejší jugoslávské republiky do evropského bloku po Záhřebu žádal razantní přístup ke korupčním případům. Rozsáhlé protikorupční tažení prokuratura zahájila v roce 2010, od té doby bylo odsouzeno několik bývalých vysokých představitelů země, mimo jiné i někdejší premiér Ivo Sanader.