Šestadvacetiletá útočnice, která v úterý ubodala ve žďárské škole studenta a další dvě studentky a zasahujícího policistu zranila, útočila před dvěma lety ve škole v Havířově. Ostravský krajský soud ji poté poslal do ústavního ochranného léčení, z nějž byla letos opavským okresním soudem propuštěna.

"Bohužel, dospívám k závěru, že soud zřejmě nepostupoval dostatečně důkladně, když zkoumal, zda pobyt pacientky v případě jejího propuštění na svobodu bude, či nebude nebezpečný," prohlásila ministryně. Policie dnes útočnici obvinila z vraždy a braní rukojmích, za což ženě hrozí 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Spis, který si Válková vyžádala od opavského soudu, není příliš rozsáhlý. Jednání o propuštění ženy z ústavu trvalo podle odhadu Válkové zhruba půl hodiny.

"Soud vyšel z vyjádření psychiatrické léčebny, které nebylo příliš zevrubné, a bez důkladného dokazování dospěl k závěru, že byly naplněny podmínky trestního řádu pro přeměnu léčení z ústavního na ambulantní," podotkla.

Dodala, že státní zástupce žádné doplnění dokazování nenavrhl a všichni se vzdali práva na odvolání, takže rozhodnutí soudu neobsahuje písemné odůvodnění. Na soudu už se dnes odpoledne nepodařilo ČTK nikoho zastihnout.

Podle Válkové vyvstává i otázka, proč už soud, který rozhodoval o uložení ústavní ochranné léčby, neuložil u tak nebezpečné pacientky s diagnózou paranoidní schizofrenie zabezpečovací detenci. Detence je přitom v současné době nejpřísnějším možným opatřením pro obdobné pachatele - může trvat i doživotně, jednou ročně ji přezkoumává soud. "Na tuto otázku nedovedu dát odpověď, ale myslím si, že soud zvažoval všechna pro a proti. Zřejmě se domníval, že uložení ochranného léčení postačuje," uvedla ministryně.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes Válkové, ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD) a ministrovi školství Marcelu Chládkovi (ČSSD) uložil, aby do konce listopadu předložili vládě zprávu, která se bude zabývat možnými pochybeními v této kauze a navrhne systémová opatření. Válková naznačila, že ze strany resortu spravedlnosti by návrh mohl spočívat v nové povinnosti pro soud nespoléhat se při přeměně ústavního ochranného léčení pouze na jediný znalecký posudek.

"Dá se uvažovat o tom, aby v určitých případech bylo obligatorně nařízeno, aby se vyžádal další posudek než ten, které poskytuje pacientovo zařízení. U něj totiž chybí pohled zvnějšku, někoho nezávislého," řekla.

Doplnila, že podle vyjádření psychiatrů, kteří o ženu po jejím propuštění z ústavu pečovali ambulantně, pacientka údajně pravidelně docházela na léčbu a brala předepsané medikamenty. V jejím chování prý nezaznamenali nic nápadného.