Kauza odstartovala na konci roku 2010, kdy policisté zadrželi muže při pokusu o vykradení novinového stánku. Pachatel neměl u sebe doklady, představil se jako Peter Végh a policisté mu uvěřili. Osoba s tímto jménem byla následně obviněna a soud ji poslal na 16 měsíců do vězení, aniž údajný pachatel byl přítomen při vynesení verdiktu.

Když měl odsouzený nastoupit k výkonu trestu, policisté přišli pro Petera Végha, který se podle spisu dopustil krádeže. Tu ale ve skutečnosti spáchal jeho bratr Martin.

Kaliňák řekl, že policie v průběhu vyšetřování na základě analýzy vzorku DNA zjistila, že na místě činu byl Martin Végh, nikoliv jeho bratr Peter, který byl nakonec odsouzen. Tuto informaci měli policisté podle ministra ještě předtím, než odsuzující rozsudek nabyl pravomoci. "Povinností zejména policisty bylo tuto informaci postoupit prokuratuře a soudu, aby toto trestní řízení nepokračovalo a aby pokračovalo trestní řízení s pachatelem," zdůraznil ministr. Policista to ovšem neučinil a nyní za to čelí obvinění.

"Nechtěl bych hovořit o kurióznosti, ale o nepochopitelném zanedbání jistých povinností," řekl Kaliňák.

Na případ už dříve upozornila televize Markíza, podle které policie také nenechala porovnat otisky prstů, jež měla k dispozici.

Odsouzenému Peteru Véghovi v minulosti nepomohla ani snaha o obnovu řízení, které vedlo k jeho odsouzení. Ačkoliv při výslechu se jeho bratr Martin přiznal k pokusu o krádež, soud mu neuvěřil. Důvodem bylo to, že skutečný pachatel po asi dvou letech od činu prý popisoval skutek odlišně, než jak se stal.