"Nelíbí se mi, že se určité skupiny a složky této země snaží zvrátit rozhodování voličů v jakýchkoliv volbách prostřednictvím takto obrovských razií, na které byl prostor kdykoliv jindy," řekl dnes novinářům primátor Olomouce Martin Major (ODS). Jeho náměstek Ivo Vlach (TOP 09) má na úterní zásahy podobný názor. "Načasování mně připomíná spíš snahu ovlivnit výsledek voleb," míní Vlach, podle nějž je tato snaha očividná. Podle náměstka Ladislava Šnevajse (KDU-ČSL) se policisté, kteří v úterý na radnici obsadili oddělení informačních technologií, chovali korektně. "Z jednání, které jsem z nich vycítil, si sami uvědomovali, že jsou loutkami v něčích rukou," řekl.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že policie postupovala standardním způsobem a striktně apoliticky. Tuto souvislost odmítl i žalobce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství. "Kategoricky odmítáme spojitost s nadcházejícími volbami. Akce byla plánována delší dobu; plánování tak rozsáhlé akce zabere delší čas," řekl ČTK Šereda. Podle něj se akce zveličuje. Smyslem prý bylo zajistit důkazní materiál. "Akci nešlo ani donekonečna odsouvat. Důkazy časem zanikají a u elektronických dat je to o to aktuálnější," doplnil státní zástupce. Podotkl, že sami žalobci akci nechtěli příliš komentovat i proto, aby jejich práce nebyla politicky zneužita.

V Olomouci si policie vyžádala dokumentaci k projektům dotovaným z integrovaného operačního programu. Policisté se podle Majora zajímali o projekty spojené s výzvou 09, kterou v roce 2010 vypsalo ministerstvo vnitra. Šlo o dotace na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic. Dotace byla určena pro statutární města, rozdělila se mezi ně zhruba miliarda korun z evropských fondů. Ve Zlíně prověřovali policisté zakázky na výpočetní technologie od roku 2009. Zasahovali i v sídle olomoucké firmy Tesco SW a provedli domovní prohlídku u spolumajitelů společnosti. Podle obchodního rejstříku firmu kontrolují Josef Tesařík a jeho dva synové. Josef Tesařík je bratrem senátora a bývalého olomouckého hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD).

Poslanec a bývalý primátor Olomouce Martin Novotný (ODS) míní, že zásah může mít i jiné cíle než je zajištění důkazů. "Poprvé jsem o potenciálním zásahu vůči jedné rodinné firmě slyšel od jednoho ne nevýznamného politika už před prázdninami. Že prý určitě před volbami," napsal Novotný na Facebooku. Žalobce Šereda to však odmítl s tím, že před prázdninami o uskutečnění akce ještě rozhodnuto nebylo.