Strana zelených zatím nemá k dispozici odůvodnění rozsudku. "Nicméně trváme na tom, že vytvoření tří volebních obvodů v Praze 9 je politicky nečisté řešení, které má především prospět stranám, které jsou dnes u moci," uvedl předseda zelených v Praze 9 Jan Trnka.

V Praze 9 vládne koalice ODS a TOP 09. Zastupitelé městské části v červnu rozdělili území na tři jiné obvody než doposud. "Největší slabinou jednoho obvodu by mohlo být, že se v zastupitelstvu neobjeví nikdo z Hrdlořez nebo Střížkova," řekl na červnovém jednání zastupitelstva místostarosta Adam Vážanský (ODS).

Rozdíl v počtu hlasů na získání jednoho mandátu mezi obvody ale překročil soudem povolenou hranici 12 procent - ve druhém volebním obvodu připadalo na jeden mandát 906 voličů, zatímco v prvním 1240 voličů. Zastupitelé následně na jednání v červenci velikost obvodů upravili.

Devítka bude mít v příštím volebním období 33 zastupitelů. V prvním obvodě bude 13.635 voličů z Proseka vybírat 11 zastupitelů. Ve druhém bude volit 8156 lidí ze Střížkova, Krocínky a Hrdlořez mezi devíti zastupiteli a ve třetím 15.912 voličů z Vysočan vybere 13 zastupitelů. Kritikům rozdělení vadí především druhý obvod, jehož části spolu ani geograficky nesousedí.

U soudu chtěli zelení dosáhnout, aby rozdělení na tři obvody bylo zrušeno. "Nejspravedlivější je vytvoření pouze jediného obvodu. Zákon sice dělbu připouští, nesmí ale jít o účelový zásah do proporcionality volebního systému," uvedl už po podání žaloby Trnka.

Pražští zelení se na soud obrátili již v roce 2010 v souvislosti s volbami do zastupitelstva hlavního města. Tehdy vládnoucí ODS pod vedením exprimátora Pavla Béma rozdělila Prahu na sedm obvodů. Podle zelených to bylo účelové a zvýšilo počet nutných hlasů pro získání mandátu z pěti na šest procent. Soud výsledek voleb nezrušil.