Podle obžaloby jeden muž vraždu naplánoval, další zaplatil za provedení zbývajícím dvěma mužům. Kdo si vraždu objednal, se nepodařilo zjistit. Případ objasnil těsně před promlčením speciální policejní tým Tempus.

Oskar Beneš podle spisu přijal od neznámé osoby zakázku k zavraždění muže v roce 1993. Jan Melichar pak předal Josefovi Severovi a Stanislavu Procházkovi střelnou zbraň, výbušninu a fotografii poškozeného. Za provedení činu také dostali jako odměnu každý 100.000 korun.

Vražda se stala 21. listopadu v Hadovité ulici, kde byl tehdy dvaatřicetiletý muž zavražděn v zaparkovaném autě. Procházka ho podle spisu zasáhl 18 výstřely ze samopalu typu škorpion. Kulky zasáhly zejména horní část těla a hlavu, poranění vedla bezprostředně ke smrti. Severa místo činu se samopalem v ruce "jistil".

Jejich obětí byl Jiří Vrba, který se živil vymáháním dluhů. Mezi svědky, jejichž čtené výpovědi zazněly před soudem, nebyl příliš oblíbený. Popisovali ho jako lakomce, který dělal karate a posiloval. Jeho vražda prý některé nepřekvapila. Před rokem 1989 byl ve vězení za "rozkrádání socialistického majetku".

Obžalovaní muži dnes při krátké výpovědi před soudem shodně tvrdili, že o činu nic nevědí. Vraždu, která je jim kladena za vinu, prý nespáchali. "Nevím, o co jde," prohlásil jeden z nich. "Nic jsem nespáchal a dál vypovídat nebudu," uvedl další z obžalovaných. "Nic takového jsem neudělal," konstatoval další.

Z výpovědí z přípravného řízení vyplynulo, že se všichni znali z dobříšské restaurace Na Prachandě, kterou jeden z obžalovaných vlastní. Dva byli dříve ve vězení za majetkovou nebo násilnou trestnou činnost.

Čtení některých výpovědí u soudu připomínalo popis divokých 90. let. Jeden ze svědků se zmínil například o tom, že jeden z obžalovaných byl údajně pravou rukou někdejšího spolumajitele nočního klubu Discoland Sylvie Ivana Jonáka, který letos po osmnácti letech opustil vězení, kde si odpykal trest za objednávku vraždy své manželky a pokus o likvidaci jejího milence.

Soud bude pokračovat 6. a 7. listopadu výslechy svědků a znalců. Jedním ze svědků by měl být i příbramský podnikatel Jaroslav Starka.

Pražští kriminalisté v 90. letech případ odložili po roce a půl vyšetřování, protože tehdy nezjistili skutečnosti, které by je opravňovali někoho obvinit. Speciální policejní tým Tempus případ znovu otevřel loni v červnu a podezřelé zatkl v listopadu, jen měsíc před promlčením vraždy. Podezřelým je od 48 do 53 let. Stíháni jsou na svobodě, protože soud nesouhlasil s návrhem policie, aby byli vzati do vazby.

Cílem týmu Tempus je vyšetřování letitých případů uzavřených bez úspěchu. Vražda v Praze je prvním objasněným případem týmu. Pak ještě vyřešil případ brutální vraždy podnikatele v Otrokovicích z roku 2005, vraždu číšníka na zlínském sídlišti z roku 2001 a případ ostatků zalitých v betonu ve sklepě dumu v Mariánských Lázních z roku 1994. V kauze otrokovické vraždy dnes poslal zlínský krajský soud obžalovaného na 14 let do vězení.

mar rot